- hirdetés -

Gajdács Krisztián és felesége, Georgina 2019 óta szervezi meg a RoboKaland robotikai tábort. Az első két évben csak Békéscsabán és Orosházán várták a gyerekeket, idén már az ország több városában is bemutatják a fiatal feltalálóknak, hogy mire képes a technológia. Küldetésük, hogy a foglalkozások segítségével egy élhetőbb bolygót hagyjanak maguk után.

Egy új helyszínen, a Kodolányi János Egyetemen rendezték a RoboKaland táborát júlis 18. és 22. között. Itt a gyerekek többek között okos otthont és ipari robotokat programozhatnak, valamint megismerkedhetnek a megújuló energiaforrásokkal. Összesen nyolc fiatal – 7-től 12 éves korig – próbálja elsajátítani a robotika alapjait. Önállóan és a táborvezetők segítségével építenek például LED-es ventilátort, vagy végezhetnek rezonancia gyakorlatokat egy gép segítségével.

– Nagyon sokféle tevékenységgel próbáljuk megismertetni őket. Áramköri, mágneses kísérleteket szoktunk végezni leginkább. Észrevettük, hogy a mai gyerekek nagyon fogékonyak a technológia iránt. Ezt próbáltuk ötvözni azzal, hogy egyre több az elektronikai hulladék, így ezekből a gyerekek valami hasznosat tudnak alkotni a foglalkozások során. Új életet lehelnek az eldobott eszközökbe – árulta el Gajdács-Leszkó Georgina, a tábor egyik alapítója.

A tábor foglalkozásain 10-15 szakmát ismerhetnek meg a gyermekek játékos, érdekes kísérletekkel. Számos cég és vállalat is jelen lesz, akik interaktív formában mutatják be tevékenységüket. A hétfői napon például egy kollaboratív robot érkezett a táborba. A bemutató után a gyerekek is kipróbálhatták a robotot, amelynek olyan egyszerű feladatokat adtak, mint egy csavart átrakni egyik asztalról a másikra.

– Én egy olyan gépet próbáltam ki épp, ami hanghatásra alakzatokat rak ki, azután áramköröket fogok fejleszteni. Már sokszor voltam itt, és nagyon jó, szeretek itt lenni. Ez nekem egy ilyen hobbi is – mondta a 11 éves Nagy Boldizsár.

A foglalkozások során elkészített kisebb kütyüket és eszközöket a gyerekek a nap végén haza is vihetik, hogy megmutassák családjuknak mit alkottak aznap. A tábor résztvevői a héten megismerkednek a Pyhton programozási nyelvvel, okos otthon modulokat építenek és megtudják, hogyan lehet újrahasznosítani a különböző fényforrásokat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.