- hirdetés -

Itt a nyár, a szabadságolások, a nyaralások ideje, de a gyógyításhoz ilyenkor is nagy szükség van a véradók segítségére. Sőt! A véradás nyáron is az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb módja a segítségnyújtásnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt adatai szerint két fő időszaka van az évnek, amikor valamelyest csökken a véradási aktivitás. Az egyik a nyaralások időszaka, a másik pedig Karácsony környéke.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete elnöke elmondása szerint a műtétek és a kórházi kezelések zavartalan biztosításához megfelelő vérkészlet meglétéhez ilyenkor is napi legalább 1600-1800 véradó megjelenésére van szükség, hisz az emberi vér mással nem pótolható.

Bárki adhat vért, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 és egészséges (Fotó: OrosCafé)

– Nagyon  nagy köszönet az orosházi és környékbeli véradóknak , mert jó a véradó aktivitás térségünkben és jönnek is szépen a hívó szóra ,de a nyári hónapokban, a szabadságolások és az oktatási szünet idején hagyományosan csökken a véradási aktivitás. Mindenkit biztatok, hogy nyáron se hagyja ki az ilyen segítségnyújtást, hisz a vérrel életet menthetünk. A véradás, a segítségnyújtás egyik legegyszerűbb módja, mellyel akár három ember gyógyulásához járulhatunk hozzá – mondta Tóthné Gyöngyike.

Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és elmúlt már tizennyolc éves, de még nem töltötte be a hatvanötödik életévét. A nők négyszer, a férfiak ötször nyújthatják karjukat egy évben. A véradási helyszínkereső (www.veradas.hu) segítségével választhatnak egy számukra megfelelő véradó eseményt.

Fontos, hogy a véradásra indulók fogyasszanak megfelelő mennyiségű ételt és folyadékot, valamint vigyenek magukkal személyi igazolványt, lakcímkártyát és TAJ kártyát.

Intézetben (Véradó Állomás) tartandó véradások Orosháza:

2022. július 19. kedd délelőtt 8-12

2022. július 26. kedd délelőtt 8-12

2022. július 28. csütörtök délelőtt 8-12

2022. augusztus 02.délelőtt 8-12

2022. augusztus 04. csütörtök DÉLUTÁN 12-18

2022. augusztus 09. kedd délelőtt 8-12

2022. augusztus 11. csütörtök délelőtt 8-12

– A megfelelő véradószám mindannyiunk felelőssége. Az enyém, a tiéd, a miénk. Nem egy nyűg, hanem egy jó program, ami után jobban érzed magad. Nem kell hozzá se alkalom, se indok, egyszerűen részt kell venni – tette még hozzá Tóth Zoltánné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.