- hirdetés -

Munkára jelentkeztek július 11-én a női kézilabdázók, hétfőn elkezdődött a felkészülés az idei szezonra. A következő év kihívásait egy új vezetőedző, Morva Zoltán irányítása mellett vívja majd meg az Oxxo Energy Orosházi NKC. Nem csak a kispadon, a keretben is történt néhány változás.

Egy rendkívül erős és megterhelő idényt tudhat maga mögött az NB I/B-s mezőny, hiszen tavaly komoly küzdelmek dúltak a biztos bennmaradást érő helyekért. Az Oxxo Energy Orosházi NKC a rájátszásra már bebiztosította helyét, végül a nyolcadik helyen zártak a húszcsapatos bajnokság végén.

Alig ért véget a 2021/22-es idény, néhány hét pihenő után július 11-én már ismét munkába álltak az orosházi kézilabdázók. Idén nagy változás, hogy a két év után új vezetőedző veszi át az irányítást. Dancsó Attila, a klub elnöke elmondta, hogy nehezen találták meg Herbert Gábor utódját. Végül a klub egyik utánpótlásedzőjét, Morva Zoltánt kérték fel a feladatra.

– Nagyon sokat gondolkoztunk az edző személyén, nem volt egyszerű. Ismerve a város területi elhelyezkedését, Orosháza nem vonzó célpont. Két esetben közel voltunk a megállapodáshoz, de sajnos ezek meghiúsultak. Ezért döntöttünk úgy, ha már rizikót kell vállalni, akkor válasszunk a klub berkein belül. Zoli fiatal, agilis edző és óriási pozitívum, hogy nem rémült meg a feladattól. Bízom benne, beváltja a hozzá fűzött reményeket és beigazolódik, hogy jól választottunk – nyilatkozta Dancsó Attila.

Morva Zoltán Kétsopronyban ismerkedett meg a kézilabdával, majd Békésen és Dunaújvárosban nevelkedett tovább. Nem is igazán kell bemutatni az orosházi kézilabda barátoknak, hiszen több idényt is eltöltött az OFKSE színeiben. Edzőként még bőven a pályája elején jár a 32 éves szakember, aki eddig az ONKC harmadosztályú serdülő együttesét edzette.

Fotó: Horváth Bence

– Február végén keresett meg a klub vezetése azzal, hogy lenne egy ilyen lehetőség. Nem kellett sokat gondolkodnom az ajánlaton – emlékezett vissza.

– Nem titok, a mi célunk, hogy minél több saját nevelésű játékos épüljön be a felnőtt együttesbe. Azt gondolom, hogy minden feltétel adott ehhez a munkához és elképzeléshez. A keretünk jó lesz, a fiatalokban pedig nagy potenciált látok. Itt van például Patyi Anna vagy a 15 éves Jáhn Krisztina, akinek az előző szezonban sikerült felvennie a ritmust és volt három-négy gólos meccs is, de természetesen Ács Orsit is meg kell említeni, akire már komoly szerep hárult a csapatban tavaly – sorolta Morva Zoltán, hozzátéve, hogy az elképzelése szerint a jövőben is bátran fogja használni a fiatalokat.

A nyáron csatlakozik a felnőtt keret alapozásához az utánpótlásból – Patyi Anna, Jáhn Krisztina és Ács Orsolya mellett – Bedron Viktória, Fehér Hanna, Prozlik Titanilla és Szőke Szonja is. A keretben a fiatalokon túl is történt változás, Gedó Fanni, Herjeczki-Antal Jenifer, Horváth Bíborka, Maláti Dóra, Márczy Tekla, Netye-Tóth Sára, Papp Eszter is távoztak.

Nyáron a balátlövő Baráth Berta, a jobbátlövő Iván Emese, balszélre Ludvig Krisztina, míg irányítóba Repák Dóra érkezik.

– Igyekeztük a keret magját egyben tartani, amelyet nagyrészt sikerült elérnünk. A hiányposztokra kellett igazolni sérülés miatt vagy azért, mert eligazoltak tőlünk. Alaposak voltunk az új játékosok kiválasztásnál, bízunk benne, hogy nem csalt a szimatunk és jó döntéseket hoztunk. Úgy gondolom, hogy nincs rosszabb keretünk, mint tavaly, bizonyos posztokon előrelépés is történt. A munkában hiszünk, ezt még el kell végezni, a csapatba kell fektetni, ha ez meglesz, olyan sikeresek lehetünk, mint az előző idény végén – avatott be az idei csapat kialakításának részleteibe Dancsó Attila.

A célkitűzésekkel kapcsolatban óvatosan fogalmaztak. Idén már nem a megszokott két csoportban, hanem egy összevont bajnokságba rendeződött a másodosztály. Ez azt jelenti, hogy 16 csapat játszik egymással oda-visszavágó alapon, így dől el a végső sorrend. A szezon végén két csapat jut fel, míg három együttes búcsúzik a másodosztályból.

– A 16 csapatból lehet lesz egy-két kiugró, de legalább 10 egyforma erőt képvisel. A realitás az, hogy a bajnokság első harmadában végezzünk, amennyiben ezt teljesíteni tudjuk, akkor elégedettek lehetünk – fogalmazta meg a célokat a klubelnök.

– Az első öt forduló megmutatja majd, hogy melyik csapat, milyen erőt képvisel. Abban biztosak lehetünk, hogy egy nehéz és hosszú bajnokság vár ránk. A sorsolásunkkal viszont elégedett vagyok, először az újonc PEAC együttesével játszunk itthon, majd a Debrecen következik. Mindkét gárdával találkozunk a nyáron – egészítette ki az elnök szavait Morva Zoltán.

Az új edző szerint a kézilabda alapja a kemény védekezés – ezért a jövőben egy jól védekező, abból minél több gyors gólt szerző orosházi csapatot képzelt el. Úgy gondolja, hogy erre a keret alkalmas, de sok munka vár rájuk ebben az évben.

A 2022/2023-as keret:

Kapusok: Bálint Anna, Cseh Roberta, Szőke Szonja.

Átlövők, irányítók: Baráth Berta, Kenyeres Barbara, Vörös Bettina, Gara Dorina, Repák Dóra, Bedron Viktória, Iván Emese, Patyi Anna.

Szélsők: Moharos Vivien, Ludvig Krisztina, Jáhn Krisztina, Bíró Petra, Prozlik Titanilla, Fehér Hanna.

Beállók: Ács Orsolya, Mikula Dóra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.