- hirdetés -

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tartott fórumot, nem csak gazdáknak. A téma az Országos Jégkár Mérséklő Rendszer működése, illetve annak esetleges időjárás befolyásoló hatása volt. Hatalmas volt az érdeklődés.

Zsúfolásig megtelt a polgármesteri hivatal tanácsterme hétfő délelőtt. Kozsuch Kornél, a NAK frissen megválasztott megyei elnöke szerint szükséges volt a megyében a mai négy fórumot összehívni, ezt az Orosházán megjelent nagyszámú érdeklődő is bizonyítja.

– Ebben a mostani kritikus aszályos helyzetben a gazdatársak sokfelé tudakozódnak, érdeklődnek, hogy miért is ez a nagy szárazság. Több helyről is azt az információt kaptuk, hogy vannak olyan személyek, akik a jégkár mérséklő rendszerre fogják, hogy térségünkben nem esik az eső és a gazdák ezért kerültek nehéz helyzetbe. Ezért szeretnénk egy tényszerű, tudományos alapokon nyugvó előadást tartani, hogy láthassák, a jelenlegi aszályos helyzet nem a jégkármérséklő rendszer működésének a következménye – foglalta össze az elnök.

Fotó: NAK, Beszédes Nimród Attila

Kocsis Áron, a jéger országos működtetési vezetője készült egy előadással, melyben megmutatta, milyen időjárási tényezők okozzák a jégverést, illetve a jégkármérséklő rendszer hogyan védi a gazdaságot, az embereket a nagy jégverések ellen. Bemutatta, hogyan épül fel az egész országot lefedő rendszer, elmagyarázta a működését. Azt is megtudhattuk az előadásból, hogy a rendszer talajgenerátorait nem ad-hoc kapcsolják be a működtetők, hanem csak akkor, ha az Országos Meteorológiai Szolgálattól vihar riasztás érkezik. Bemutatta, hogyan néz ki egy jéggel terhes viharfelhő, illetve mit okoz benne az odajuttatott, minimális mennyiségű ezüst jodid. Statisztikákkal támasztotta alá, hogy az aszályért semmiképp sem lehet felelős a Jéger, hisz épp ott volt az országban a legtöbb csapadék, ahol a legtöbbet üzemeltek a talajgenerátorok, melyek a tél végi, kora tavaszi időszak aszálya idején nem is voltak üzemben. Amikor bekapcsolták a rendszert, az a kis csapadék akkor érkezett. Elmondta, hogy a klímaváltozás miatt, a nyugat felől érkező frontok felhőzete sok esetben csak a Duna vonaláig képes áztatni a földet. Az anticiklonok idején – mint most is – a meleg miatt, a légkör pára megtartó képessége megnő. Hiába a 3000 méteren tapasztalható 80-90 százalékos relatív páratartalom, ilyen hőmérsékletnél ebből nem lesz eső.

Az előadás után jöttek a kérdések, melyekre főként Kocsis Áron, kisebb részben Kozsuch Kornél próbált meg felelni.

Ennél a résznél megtapasztaltuk, hogy nagyon nehéz meggyőzni azokat, akik nem hallják meg az érveket, akik pedig nem is akarják meghallani, ragaszkodnak az itt-ott hallott féligazságokhoz, őket egyenesen lehetetlen. Egy valamiben volt egységes a fórum hallgatósága, ez pedig a súlyos aszályból adódó termés elvesztése miatt kialakult elkeseredettség, mely odáig fajult, hogy azt kérték, a NAK szüntesse be a jéger rendszer működtetését.

Nem tudjuk, ez kinek lenne jó. Több eső ettől biztosan nem lesz. Ennek ellenére Kozsuch Kornél zárásképpen megígérte, hogy a NAK központja felé – mint a fórum résztvevőinek akaratát – ezt fogja tolmácsolni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.