- hirdetés -

Bevették Eger várát, valamint megismerték a környék nevezetességeit a Vörösmarty iskola 4.a osztályos tanulói.

Mint azt már hírül adtuk, az Országos Kajla Sulibajnokságon néhány héttel ezelőtt egy millió forintot nyert az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 4.a osztálya, amit kirándulásra használhatott fel. A gyerekek és tanáraik kétnapos egri országjáráson vettek részt.

– Június 20-án, busszal indultunk Egerbe, ahol a gyerekek megismerkedtek Eger történelmi belvárosával, elcsendesedtek a Bazilika falai között. Délután az osztály bevette a várat is. Az időutazás során megelevenedtek a híres ostrom eseményei, személyei, az Egri csillagok helyszínei. Korhű ruhák, fegyverek, kiállítások kapcsán kézzel fogható ismereteket és élményeket szereztek múltunkból, az Egri vár ezer éves történelméből. A legérdekesebb programok között szerepelt a panoptikum, a kazamaták, a fegyverbemutató, amely során még a végvári vitézek puskája is eldördült. A Hősök termében tiszteleghettek a várvédők földi maradványai előtt, melyek a szobrok között álló szarkofágokban nyugszanak. Itt áll Dobó István várkapitány síremléke, melynek látványa mindenki számára felemelő érzés volt – idézte fel a közelmúlt emlékeit Kupeczkiné Szenczi Erzsébet osztályfőnök.

Bevették Eger várát (fotó: iskola)

– Kissé elfáradva, de örömmel vették birtokba a szállásukat, amely a vár tövében lévő családias kis panzióban volt. A szép környezetért, a pazar ellátásért, svédasztalos reggeliért, vacsoráért hálásak voltak a gyerekek. Ők is dicséretet kaptak kulturált magatartásukért, a kirándulás alatti érdeklődésükért, bármerre jártak – vette át a szót Dr. Majzingerné Hagymási Lilla tanítónő.

A pedagógus hozzátette, hogy másnap hatalmas élmény volt a kisvonattal zakatolni végig a Szalajka-völgyben. Legizgalmasabb és legmerészebb vállalkozás az Istállós-kői-barlanghoz vezető túra volt. A szakadékok, a mélység, a letört korlátok, köves és meredek lejtők igazi kihívást jelentettek, amit a 27 fős csapat remekül teljesített. Feledtette a nehézségeket a barlang és a barlang repedéseiben rejtőző denevérek látványa. Örök élmény marad mindenkinek.

Az Istállós-kői-barlangnál (fotó: iskola)

– A túrát követően a Szalajka-patakot követve megtekintettük a Fátyol-vízesést, a Szikla-forrást és a pisztrángos tavakat. A hegyi patakban hűthették magukat, megkóstolhatták a helyi finomságot, a sült pisztrángot. A vidám kis csapatot a Szalajka Fogadóban három fogásos ebéddel várták. A diákok szomorúan vették tudomásul, hogy gyorsan eltelt ez a két csodálatos nap, amiért Ők dolgoztak meg és élvezték ki minden percét – zárta az élménybeszámolót az osztályfőnök.

A Fátyol-vízesés előtt (fotó: iskola)

fotók: iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.