- hirdetés -

Fontos jubileumot ünnepel idén az orosházi katolikus közösség. Idén novemberben lesz száz éve annak, hogy az orosházi Jézus Szíve-templomot felszentelték. Ebből az alkalomból tartottak szentmisét szombaton. A mostani esemény azért volt különleges, mert közel száz év után először járt Orosházán a nagyváradi püspök.

Fokozott várakozással foglalták el helyüket a hívek június 25-én az orosházi Jézus Szíve-templom padsoraiban a szentmise előtt. A búcsúünnepet most az is különlegessé tette, hogy száz évvel ezelőtt szentelték fel a templomot. Iványi László esperes plébánostól megtudtuk, hogy az orosházi terület valamikor a nagyváradi egyházmegyéhez tartozott, de a trianoni határok elszakították egymástól a területeket.

– Szent László egyházmegyéjéből egy csonka rész itt maradt Magyarországon, ennek a legutolsó plébániája az orosházi. Az evangélikus alapítású városban kialakult a katolikus közösség is idővel. Mivel a közösség egyre növekedett és szükség volt a kezdeti, kicsi templom helyett egy nagyobbat építeni. Később az is kicsinek bizonyult, így épült fel a jelenlegi, harmadik templom – emlékezett vissza a szentmise elején Iványi László, esperes plébános.

A belvárosban magasodó épület megépítését gróf Széchényi Miklós nagyváradi püspök anyagilag is támogatta, amit végül 1922. november 19-én szenteltek fel Jézus Szíve tiszteletére. A váradi püspök 1923. november 1-jén hunyt el Budapesten, majd végakarata szerint – a kripta elkészülte után – 1924.június 17-én helyezték végső nyugalomra Orosházán. Fekete márványlappal letakart sírhelyét ma is bárki megtekintheti a templomban.

Széchényi óta nem járt a nagyváradi püspök az orosházi templomban, a gróf jelenlegi utódja, Böcskei László törte meg ezt a hosszú időszakot. Az eseményen jelen volt Dávid Zoltán polgármester is, aki megköszönte a püspök megtisztelő jelenlétét, majd a város nevében ajándékot is adott a nagyváradi egyházmegye 82. főpásztorának.

– Számomra is egy különleges esemény a mai, amiért itt lehetek ebben a templomban és azért, hogy egyik elődöm sírja előtt tiszteleghetek. Egyben gratulálok az orosházi katolikus közösségnek, amiért igyekeznek méltóképpen megünnepelni a templom évfordulóját. Ezzel kifejezzük azt, hogy a templom nem csak egy építmény, hanem annak a lelki tükörképe, amelyet a hívek összetartása, együtt haladása és a megszentelés iránti vágya állandóan szépít és nemesít. Ezzel értékekben gazdagodik az egész közösség – fogalmazott Böcskei László.

A püspök beszédében elmondta, hogy az orosházi szentmise másnapján a nagyváradi egyházmegyében található Mezőbikács 200 éves templomát ünneplik, majd hétfőn Győrben Szent László előtt tisztelegnek a váradi ereklye előtt, amit már több mint négyszáz éve ott őriznek.

– Összefüggenek a dolgok és ez azt jelenti, hogy Isten mindig megmutatja az utakat, megadja a lehetőségeket, hogy találkozzunk és egymást erősítsük. A mai nap legyen egy olyan alkalom, amikor erősödünk a hitünkben, mert ebből élve szeretnénk ezt a világot megváltoztatni. Azt szeretném, ha Jézus Szíve lángolásából ezt komolyan vennénk, hogy igenis változtathatunk ezen a világon, akkor ha mi is változunk és a hitünk szerint élünk – folytatta.

A szentmise végén a nagyváradi püspök meghívta az orosházi híveket Nagyváradra, majd egy koszorúval és közös imával rótták le tiszteletüket gróf Széchényi Miklós sírja előtt. A jubileumi eseményre készülve több felújításon is átesett az orosházi templom, többek között a 100. évforduló tiszteletére kihelyezett táblát is megszentelték.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.