- hirdetés -

A kórház állami fenntartású, nem önkormányzati feladat, mégis szívügyünk – jelentette ki Dávid Zoltán polgármester azon a sajtótájékoztatón, amit dr. Duray Gergővel, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatójával tartott. Arról a képviselő-testületi döntésről számoltak be, amely alapján az önkormányzat anyagi forrást biztosít egy ösztöndíjprogramhoz, hogy ennek segítségével megtartsa a már az intézményben dolgozó, vagy az odaérkező orvostanhallgatókat, a rezidenseket és a fiatal szakorvosokat.

Kidolgoztunk egy ösztöndíjprogramot a leendő orvosok, valamint a fiatal orvosok számára, illetve anyagilag támogatja az önkormányzat a magasabb szintű betegellátás szervezését – erről számolt be Dávid Zoltán polgármester a pénteki testületi ülésen egyhangúlag megszavazott napirend utáni sajtótájékoztatón.

A városvezető továbbá elmondta, hogy az önkormányzat jó kapcsolatot ápol a kórházzal folyamatosan egyeztetnek az intézményt érintő kérdésekben dr. Duray Gergő főigazgatóval. A városvezető hangsúlyozta, hogy az önkormányzat eddig is éves szinten 20 millió forinttal támogatta az intézményt.

– A kórház állami fenntartású, nem önkormányzati feladat, mégis szívügyünk. Az volt és az is lesz mindig, éppen ezért lehetőségeinkhez, erőforrásainkhoz mérten segítettük eddig is, és segítjük ezután is az intézményt. Most ezzel az év végéig szóló ösztöndíj programunkkal támogatjuk – fogalmazott a polgármester.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

A részletekről dr. Duray Gergő beszélt, a támogatásból összességében három elképzelés valósulhat meg a következő időszakban:

  • Júliustól december 31-ig havi másfél millió forintot biztosít az önkormányzat, amely a kórház biztonságos betegellátásának folytonosságát erősíti. Ezt az összeget akár a jelenlegi, akár az újonnan érkező orvosok bérének kiegészítésére használja fel a kórház. A plusz jövedelemmel arra ösztönöznék – elsősorban az aneszteziológiai, traumatológiai – szakembereket, hogy Orosházán vállaljanak munkát.
  • Az “Orosháza leendő orvosaiért” elnevezésű pályázat az 5. és 6. éves orvostanhallgatóknak szól. Az önkormányzat szeptembertől decemberig, maximum három fő részére, havi 50 ezer forint támogatást nyújt azoknak, akik az orosházi kórházat választják rezidensi munkahelynek.
  • Az “Orosháza fiatal orvosaiért” elnevezésű pályázat a már végzett, diplomás pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segíti. Az ösztöndíj összege fejenként egyszeri 400 ezer forint, ezt maximum öt fő veheti igénybe.

A sikeres pályázók szerződést kötnek a kórházzal, ami azt is tartalmazza, hogy a vállalt támogatásért cserébe meddig kell Orosházán gyógyítaniuk.

– Köszönöm a testület és az önkormányzat támogatását. Bízunk benne, hogy ez a plusz lehetőség sok fiatal, pályakezdő számára vonzó lesz és egyre több orvos fog majd gyógyítani Orosházán – zárta dr. Duray Gergő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.