- hirdetés -

Egy művészeti album bemutatójával folytatódott június 13-án a Justh Zsigmond Városi Könyvtár programjainak sorozata, mely egyben az idei Ünnepi Könyvhét záró programja is volt. Ujfalussy István könyvéből tudhattak meg a művészetet kedvelők érdekes részleteket.

Hétfő délután ért véget a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban az idei Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó programok sorozata. Ujfalussy István már a tavalyi ünnepségsorozatnak is tevékeny részese volt, a 90. életévében járó művész személyében egy igencsak sokoldalú emberrel találkozhattak az érdeklődők.

Mint mondta, kétlaki életet él, Orosháza és Szeged között ingázik. Ideje nagy részét festmények és grafikák készítésével, valamint írással tölti.
– Mindig azt szoktam mondani, hogy nem akarom abbahagyni sem az életet, sem a munkát. Nekem a munka is pihenés, az éltet a mai napig – árulta el.

Ezúttal művészeti albumát mutatták be a könyvtárban Kohut Béla festőművész segítségével. A könyv mellett azonban Ujfalussy István mind az Orosházán, mind a Szegeden készített grafikái közül elhozott néhányat a programra, a vendégek így ezeket a műveket is megcsodálhatták, felfedezve rajtuk mindkét város ismertebb utcáinak, épületeinek a vonalait.

– Annak idején a lányom és egyik művész barátom, Mihály László szedtek rá engem tapintatosan, hogy ugyan miért nem készítek grafikákat is a festmények mellé. Sikerült is meggyőzniük és egyébként is foglalkoztam ezzel a művészeti ággal még fiatalabb koromban, így szívesen vágtam bele. Olyannyira jól éreztem magam a készítésük közben, hogy az egyiket például, miután megcsináltam és azóta már az unokám fogorvosi rendelőjének a falát díszíti, elkészítettem újra magamnak – mesélte.

Művészeti albumának is fontos részét képezték a grafikai jellegű képek, nemrég pedig kiállítása is nyílt ezekből a művekből Szegeden. A festmények készítésével sem szeretne megállni, 90. születésnapját szeptemberben egy újabb kiállítással tenné emlékezetessé.

A művészeti album bemutatójával ugyan lezárult az Ünnepi Könyvhét programjainak sorozata, de ez nem jelenti azt, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban a nyár további részében megállna az élet. Buzai Csaba, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a nyári nyitvatartás szerint fogadják a látogatókat júliusban és augusztusban, az általános iskolás gyerekeknek nyári olvasótábort szerveznek majd, augusztusban pedig a hagyományok szerint egy nyári játszóházzal készülnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.