- hirdetés -

Fehér pávák, emuk és vadkacsák. Gyapjasné Béres Enikő és férje, Gyapjas László házának udvarában nem csak hétköznapi háziállatokkal találkozhatunk. Két kutyájuk, és macskájuk mellett több mint 10 fajta állatnak adnak otthont. Összesen három telekkel rendelkeznek.

A család öt évvel ezelőtt költözött jelenlegi házukba, egy lakótelepi lakásból. Nagyon vágytak már egy kertes házra, és szép lassan egyre több állatuk lett, a gazdaság pedig folyamatosan nőtt. Mandarin récét, emukat, pávákat, tyúkokat, fácánokat, vadkacsákat, galambokat, birkákat, kecskét, borjúkat, disznókat és nyulakat egyaránt tartanak. Gyermekkoruk óta mindketten nagyon szeretik az állatokat.

– Vágytam a különlegesebb állatokra is. A páva nagyon szép és nagyon szerettem volna, ha az udvarunkat díszíti. Azonban rendkívül érzékeny és kényes állatok. Az emut egyszer láttam képeken. Struccot szerettem volna, de az túl nagy, így egyszer megemlítettem a férjemnek, hogy szeretnék emut, és meg is lepett két kis emucsibével – mesélte Gyapjasné Enikő.

Férje, László galambokkal foglalkozik. Udvarukban több mint 400 galambnak adnak otthont. Habár megtehetnék, hogy elrepülnek és nem jönnek vissza, nem teszik meg. A háztetőn ülnek, majd pár kör repülés után az udvar fölött visszatérnek helyükre. Galambokból is több fajta található meg náluk, köztük a „galambok Ferrarija”, a budapesti rövidcsőrű. Ma már nem, de régen több versenyre is jártak galambjaikkal.

Legújabb családtagjuk, Dongó, a kis komondor egy nap után otthon érezte magát náluk. Úgy szaladgál a másik kutyával, mintha mindig is ott élt volna az állatok között.

Kis farmjukon gyerekeket, rokonokat, ismerősöket is szoktak fogadni. Iskolás csoport is járt már náluk megismerkedni az állatokkal. A koronavírus azonban megakadályozta további csoportok fogadását. Kiemelte viszont, hogy mivel a pandémiának vége, így újra szívesen látnak bárkit, iskolásokat, óvodásokat egyaránt egy kellemes délutánra.

– Aki ezzel foglalkozik tudja, hogy hétvégék és ünnepnapok nincsenek. Nyaralni nem tudunk elmenni, de nekünk ez jelenti a nyaralást és a kikapcsolódást, amikor ide kijövünk a kertbe – mondta Enikő.

Minden reggel az állatokkal ébrednek és fél óra alatt igyekeznek mindenhol körbejárni. Munka után aztán, ha igazán alaposak szeretnének lenni akár két-két és fél órát is eltöltenek az állatok körül. Számukra így teljes nap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.