- hirdetés -

Míg a gyerekek trambulinoztak, készíttettek maguknak egy csillámtetkót és fűztek egy szép karkötőt, addig a szüleik megmenthettek három életet. Ennyit „ér” ugyanis egy véradás. A szervezők nagy örömére szép számmal jelentkeztek a hősies feladatra a Máltai játszótér szombat délutáni egészségnapján.

Tizenegy órától indultak a gyerekprogramok, a játszótér egyébként is színes kínálatát mini ugrálóvárral és óriástrambulinnak bővítették a szervezők remélvén, hogy így még többek kilátogatnak majd az eseményre.

– Ez már a hatodik egészségnapunk. Utoljára 2019-ben tudtunk szervezni, a tavalyi és a tavalyelőtti a járványhelyzet miatt elmaradt – mesélte Frankó Attila, az Orosházi Máltai Játszótér vezetője. – A középpontban a véradás áll, amelyet a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete valósít meg, mi, máltaisok pedig a kézműveskedéssel, zenés tánccal és csillámtetoválással egy kis körítést adunk hozzá.

Minden csepp vérre szükség van!

A Magyar Vöröskereszt vércukorszint- és vérnyomásmérést is végzett, illetve elhozta a játszótérre ambu babát, hogy rajta keresztül megtapasztalhassák és megismerhessék kicsik és nagyok egyaránt, milyen is az újraélesztés folyamata. Míg kinn folyt a szűrés és a mellkaspumpálás, addig benn folyt a vér.

– Különleges nap ez a mai, hisz két véradásunk is van – mesélte Szabóné Börcsök Márta, Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének munkatársa. – A Forrás Református Óvodában kezdtünk, ott a délelőtt folyamán egy családi nap keretében adhattak vért a megjelentek, most pedig a Máltain folytatjuk a munkát. Minden csepp vérre szükség van! Sajnos nagyon kevés a véradó, az elmúlt időben igencsak lecsökkent a számuk. Ennek két oka is van, az egyik, hogy a rendszeres véradóink kezdenek kiöregedni, a másik pedig, hogy a pandémia miatt nem sikerült újakat toborozni. Ma viszont sokan eljöttek, és ennek nagyon örülünk. Úgy tűnik, a szombat meghozta az emberek kedvét a véradáshoz – emelte ki.

Az Orosházi Mályvavirág Pont is felállított standdal, azon belül HPV-totóval várta a játszótérre érkezőket.

– Ma bárkinek lehetősége van tesztelni, mit is tud a HPV-ről – fogalmazott Farkas Attiláné Edit, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője. – A totó leadása után megbeszéljük, mely válaszok voltak helytelenek, és ha valaki szeretné, el is magyarázom, miért. Külön öröm, hogy nemcsak lányok és anyukák töltötték ki a tesztet, hanem több férfi is tett egy próbát, hisz ők is ugyanúgy megfertőződhetnek a humán papilloma vírussal. Hangsúlyozzuk minden hozzánk érkezőnek, hogy a HPV vírus védőoltással megelőzhető, és hogy senkinek sem kell tartania a vakcinától, hisz az hatásos és biztonságos – tette hozzá.

Ahogy telt az idő, egyre finomabb illatok töltötték be a játszóteret, a szervezők ugyanis mindenkit megvendégeltek egy jó kis bográcsban főt paprikás krumplival. Ezzel tették fel a koronát a szombati egészségnapra.

Fotók: Máltai Játszótér gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.