- hirdetés -

A magyar hagyományőrzés kifejezés hallatán a legtöbb embernek eszébe juthat a népzene. Visszaemlékezhetünk egykori ének-zene óráinkra és tanárainkra, a régi időkre, amikor még nem következett be a mai modern műfajok térhódítása. Amikor az utcabálokon meghallottuk a vidám, búfeledtető, mindenki számára ismerős muzsikát.

Május 11-én hasonló élményben lehetett része azoknak, akik ellátogattak a Petőfi Művelődési Központba és meghallgatták Szokolay Dongó Balázs és Bandája népzenei koncertjét. A dalok, amelyeket a zenekar játszott, mind Bartók Béla Békés megyei gyűjtései nyomán születtek meg. Az eseményen szinte minden korosztály képviseltette magát kicsitől a nagyig, valamint fiatal néptáncosaink is megjelentek a közönég sorai között, hogy élvezzék a zenét, ami oly kedves számukra.

– Már gyerekkoromban szerettem a népzenét, de akkor a rockot hallgattuk, mert kellett a vadság. Aztán idővel ugyanezt a vadságot megtaláltam a népzenében is, és olyan 18 éves korom után rájöttem, hogy a népzene az egy érdekes dolog – mondta Szokolay Dongó Balázs.

A Békés megyei származású zenész megemlítette, hogy városunkban járta ki a középiskolát. A Petőfi Művelődési Központ koncertterme pedig nosztalgikus hangulatot ébresztett fel benne. Visszaemlékezett, hogy évekkel ezelőtt a szalagavatójának adott otthont ugyanaz a hely, ahol most egy közönség előtt fog zenélni.

– Ez egy régi ötlet volt, hogy Bartók Béla gyűjtéseit vizsgálgattuk, és amikor megkerestek a Békés Megyei Önkormányzattól, hogy tudnánk-e egy ilyesfajta koncertet létrehozni, mondtam, hogy már készen is van.

A koronavírus okozta korlátozások sem állítottak elé akadályt, több együttes tagjaként részt vett számos online közvetített koncerten, és számos, rég elfeledett projektre is időt tudott szakítani.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.