- hirdetés -

Rendőrök irányították a forgalmat éppen a Közlekedési Kultúra Napján, szerdán délelőtt a Huba utca és Rákóczi út kereszteződésében. A következő hónapban egy szakmai versenyt rendeznek Orosházán, erre gyakorol Ruszkai Renáta. A fiatal rendőr őrmester tavaly decemberben maga jelentkezett, hogy kipróbálná magát forgalomirányítóként.

Előttem az utódom – fogalmazott büszkén mosolyogva Kis Rozália főhadnagy. Elmondta, amikor tavaly decemberben az újonc rendőr állt elé, hogy kipróbálná magát forgalomirányítóként, akkor azt hitte, hogy csak viccel vele.

– Ez egy kicsit magamutogatós műfaj, azt szoktam mondani, hogy ilyenkor a parancsnok is úgy megy át a kereszteződésen, ahogy én irányítom a forgalmat – tette hozzá az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója.

Fotó: Horváth Bence

A forgalomirányításban tapasztalt Kis Rozália hozzátette, hogy az újoncok az alapokat megtanulják, de az apró, szabályos mozdulatokat a gyakorlatban ismerhetik meg igazán. A főhadnagy szerint fiatal kollégájának van érzéke az irányításhoz ezt mutatja az is, hogy a második alkalommal már egyedül is fennakadások nélkül volt képes terelni a közlekedőket.

– Ez egy nagyon elegáns formája a rendőrségnek, ilyenkor mindenki rád figyel – felelt Ruszkai Renáta arra a kérdésre, hogy mi vonzotta a forgalomirányításban. – Na meg persze Rózsika is nagy hatással volt rám. Láttam a videókon, hogyan irányítja a forgalmat és nagyon megtetszett. Orosházán a legjobbtól tudok tanulni – fűzte hozzá.

Ruszkai Renáta Orosházán a legjobbtól tanulhat (Fotó: Horváth Bence)

Elmesélte, hogy múlt pénteken, amikor először mentek ki a forgalomba megilletődött, nem volt magabiztos. Feltette magának a kérdést, hogy valóban menni fog neki a feladat. Végül a kételyek gyorsan elmúltak.

– Kívülről sokkal bonyolultabbnak tűnik, ahhoz képest, amikor valóban irányítod a forgalmat. A kereszteződés közepén mindenki rám figyel, elvárja tőlem, hogy profin tegyem a dolgomat és ez a nyomás kihozza belőlem a legjobbat. Ami nehéz ebben a feladatban, hogy mindenre figyelni kell. Azt hiszem, ezért megy jobban nekünk, nőknek – mondta nevetve a fiatal őrmester.

Azt már Kis Rozália árulta el az OrosCafénak, hogy júniusban Orosháza ad otthont annak a szakmai versenynek, amelyet tizenegyedik alkalommal szerveznek meg. Az elméleti feladatokon túl, a piactéren motoros, illetve autós akadályverseny lesz és a nyolc megyei kapitányság forgalomirányítói is összemérik tudásukat. Erre készül Ruszkai Renáta, aki szeretne dobogós helyen végezni.

Az autósoknak is újra meg kell szokni a rendőrt a kereszteződésben

A gyakorlás alatt több alkalommal is megszólalt a rendőrök sípja, figyelmeztetésül azoknak a közlekedőknek, – főleg autósoknak – akik szabálytalanok voltak, mert nem tudták értelmezni a karjelzéseket.

Fotó: Horváth Bence

– Ugyan a jogosítványt szerzők megtanulják, mit jelentenek a rendőri jelzések, de ritkán találkoznak velük a gyakorlatban. Hasonló versenyt három éve rendeztünk utoljára Orosházán, ezért a közlekedőknek újra meg kell szokniuk, hogy kint vagyunk a forgalomban. A júniusi versenyig minden szerdán 10 és 12 óra között számíthathatnak ránk itt a Huba utca és a Rákóczi út kereszteződésében – mondta Kis Rozália.

Aki felfrissítené a tudását, hogy mire kell figyelni, amikor rendőr irányítja a forgalmat, egy régi videónk segítségével megteheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.