- hirdetés -

Tavaly szeptemberben határozta el Bódai Zsolt drámapedagógus, hogy 2022 májusában „Ki mit tud?”-ot szervez a református iskola diákságának. Álma a múlt héten nemcsak, hogy valóra vált, de a rendezvény még a vártnál is sokkal színvonalasabbra sikerült.

– Szerintem ebben az egészben tavaly ősszel még csak én hittem – mesélte Bódai Zsolt szervező. – Megkerestem az ötlettel Víghné Pintér Lillát, a református iskola igazgatónőjét, aki akkor csak annyit mondott: „Csináld!” Az iskolában megjelent hirdetésre február végéig 81 produkció, azaz 139 versenyző jelentkezett, ez az iskola tanulólétszámának 30 %-a. Erre a számra azért már sokan felkapták a fejüket a kollégák közül is – mesélte.

A nagy létszámú jelentkezés miatt az egynaposra tervezett elődöntő végül három napig tartott. Április 20-a és 22-e a gyerekek három kategóriában – irodalmi, ének-zene, és mozgás-tánc-egyéb – mérték össze tudásukat az iskola falain belül, mindhárom napon más-más zsűri értékelte előadásukat. A döntőbe végül 25 produkció jutott tovább, a finálé május 5-én zajlott a Petőfi Művelődési Központ Bubik termében.

– Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola életében történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi, hiszen első ízben zajlott le egy olyan tehetségkutató-verseny, ahol az elejétől a végéig profizmus jellemezte a szervezést, mégpedig kiváló és tehetséges fiatalok szereplésével. A történelmi kifejezést még a grandiózus jelzővel is ki lehet egészíteni. A grandiózus jelző egyáltalán nem túlzás, már csak akkor sem, ha a jelentkezők és érdeklődök létszámát nézzük – fogalmazott Bódai Zsolt szervező.

Neves és tapasztalt zsűri állt össze a döntőre, Szalkai Róbert református lelkész, Víghné Pintér Lilla, az iskola igazgatója, Móricz Bence, az iskola néptánctanára és Bódai Zsolt mellett Baranyainé Imre Julianna drámapedagógus és Pörneki Anikó énekművész pontozta a gyerekek produkcióit. A három kategóriában bronz, ezüst, arany és gyémánt minősítéssel díjazták az arra érdemes produkciókat.

Díjak és díjazottak

Irodalmi kategóriában a nagydíjat Erdélyi Olivér 4.a, az első helyet Kovalik Amina 3.a, a másodikat Tomán Laura 4.a, a harmadikat pedig Csanda Ivett 2.a osztályos diák kapta meg.

Ének-zene kategóriában a Gyémánt nagydíjat Kaizler Ákos 5. c, az Arany díjat Orovecz Katica 5.c, az Ezüst díjat Rekeczki Ákos 3.b, a Bronz díjat pedig Pityuk Adrienn 4.c osztályos tanuló hozta el.

Mozgás, tánc és egyéb kategóriában a nagydíjat Bertalan Liza 4.a, az I. helyet Nagy Abigail 2. c, a II. helyet Kun Liliána 4.b, a III. helyet pedig Zsoldos Kenéz 4.a nyerte meg. A zsűri a különdíját két 3.a osztályos bűvésznek, Alzubi Yahyanak, Hangya Borisznak ítélte oda.

Június 14-én több nyertes produkció is színpadra kerül a református iskola év végi gálaműsorán, a Petőfi Művelődési Központ nagyszínpadán. De aki idén nem jutott be a gálaműsorra, vagy nem nyert díjat, annak sem kell elkeserednie: Jövőre is lesz „Ki-mit-tud?”.

Fotók: Gulyás Katalin

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.