- hirdetés -

Az 1990-es évek elején rendeztek először Madarak és fák napját a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, azóta pedig hagyománnyá és városi rendezvénnyé nőtte ki magát a kezdeményezés. Az elmúlt két év online programját követően idén ismét az iskolában és az udvaron rendezték meg a programokat, köztük egy nem mindennapi kutyaszépségversenyt.

Idén sem maradhatott el a Vörösmarty iskola több, mint 30 évre visszatekintő rendezvénye, a Madarak és fák napja. Az előző két évben a koronavírus-járvány és a korlátozások miatt online formában tartották meg a rendezvényt, május 6-án viszont ismét az iskolába és az udvarra szervezhették programjaikat. A rendezvény célja változatlan, továbbra is igyekeznek megszerettetni a tanulókkal a természetet, bemutatni nekik a különböző madarakat, növényeket.

Tompa Lajos, az iskola pedagógusa és a rendezvény szervezője elmondta, elsősorban a saját tanulóiknak szervezik a programot, de gyakran és szívesen vesznek részt az eseményen szülők és érdeklődők. Ilyenkor egymást követik az osztályok közötti természetismerettel kapcsolatos játékok, vetélkedők, csapatversenyt is szoktak rendezni.

– A játék mellett előadásokkal is igyekszünk még közelebb hozni a természetet a diákokhoz, idén például kilenc meghívott vendégünk mesélt a természet szeretetéről, valamint saját hobbijáról. Voltak a nemzeti parktól, díszmadarakkal, galambokkal vagy kutyákkal foglalkozó szakemberek – árulta el Tompa Lajos.

A diákok is érdeklődve jártak körbe a délelőtt folyamán az iskolában.
– Én minden évben nagyon várom ezt a napot, hiszen az osztályfőnököm szokta szervezni. Sok érdekes programmal találkozunk ilyenkor, szeretem a kirakodóvásárokat és a bemutatókat is, a legnagyobb kedvencem azonban a kutyaszépségverseny – árulta el Nagy Dorina.

Az iskola kutyaszépségversenye is a kezdeti hagyományokra tekint vissza a Madarak és fák napján, a gyerekek ilyenkor mindig elhozzák házi kedvenceiket, hogy egy nagyjából egyórás program keretében több kategóriában is győztest hirdessenek közülük Bogdán György vezényletével. Idén többek közt tacskót, törpespiccet, komondort, kaukázusi juhászkutyát, corgit vagy az Egyik kopó, másik eb című filmből is ismert bordeaux-i dogot is megcsodálhatták és megsimogathatták a gyerekek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.