- hirdetés -

A megyeházán tegnap jelentették be a TOP-Plusz pályázatok „első körös” döntéseit, ahol Erdős Norbert államtitkár a Magyar Kormányt képviselve arról tájékoztatott, hogy Dél-Békés települései összességében mintegy 6,2 milliárd forintot nyertek az uniós társfinanszírozású pályázati kiírásokon, ezen belül 840 millió forintból Orosháza két jelentős beruházást valósíthat meg. Az államtitkár azt is jelezte, hogy a térség települései számára a most nyitva álló és a TOP-Plusz keretben még megjelenő pályázati kiírások kapcsán 19 milliárd 135 millió forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott, három felhívás – élhető települések, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, bölcsődei és óvodai fejlesztés – kapcsán születtek meg a támogatói döntések, ezek Békés megyében összesen több mint 15,6 milliárd forint értékű újabb fejlesztéseket tesznek lehetővé. A teljes megyei kereten belül az orosházi és a mezőkovácsházi járásban 20 települési önkormányzat és két országos nemzetiségi önkormányzat valósíthat meg összesen 40 beruházást, közel 6,2 milliárd forint értékben. Hat település még nem nyújtott be pályázatot, ők a későbbi felhívásokra készítik el a terveiket.

Erdős Norbert tájékoztatása szerint Orosháza az élhető települések pályázati kiíráson belül a csapadékcsatorna-hálózat fejlesztésére több mint 480 millió forintot fordíthat, míg a komposztáló telepet közel 360 millió forintból bővítheti. – A tavasz legszebb napja ez számunkra – fogalmazott az államtitkár a megyeházán. – Rendkívüli örömmel tölt el minket, hogy be tudtuk jelenteni ezeket a sikereket, másrészről sok sikert kívánunk az önkormányzatoknak a továbbiakban benyújtható pályázatok kapcsán – összegezte a térség további fejlesztését biztosító kormányzati döntéseket Erdős Norbert, egyben további partnerséget kért a megyei önkormányzattól, míg ugyanezt ajánlotta a jelenlévő nyerteseknek a bejelentés alkalmával. Hangsúlyozta, jól láthatóan sikeresek a dél-békési települések a pályázatokon, a kormány pedig eltökélt abban, hogy a terület- és településfejlesztési programot tovább folytatja.

Erdős Norbert (Fotó: Békés Megyei Önkormányzat)

Orosháza a város teljes lakosságára, a település fenntartható környezetére hatást gyakorló fejlesztéseket tud megvalósítani a most elnyert forrásból. – Az egyik projektünk célja, hogy a belterületi csapadékvíz-elvezetési rendszerünket továbbfejlesszük, a környezetbiztonság növelése mellett a lakosság érdekében a belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségét fejlesztjük és csökkentjük jelentős területen. Ehhez 5 projektelemet valósítunk meg a Dr. László Elek Lktp-i Záportározó és vonzáskörzete, a Szulalaposi csatorna, a Keleti övárok Liliom és Székely utca közötti szakasza, a Csengeri utcai elvezető, valamint a Zombai és Csendes utcai földmedrű csapadékvíz-csatornák fejlesztésével. Erre a célra 480 millió forintot nyertünk – tájékoztatta hírportálunkat a részletekről Dávid Zoltán polgármester. – A másik beruházás keretében a meglévő komposztáló telep szükséges bővítését végezzük el és új eszközökkel modernizáljuk a feladatellátást. Továbbá a Kiss István gödörként ismert barnamezős terület kármentesítését szeretnénk előkészíteni az ehhez szükséges kárelhárítási terv elkészítésével. Ez a fejlesztés összességében 360 millió forintból készül el – avatott be a részletekbe a polgármester.

A településvezetőtől azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat a TOP-Plusz felhívások kapcsán több pályázati elképzelésen is dolgozik, amelyekkel az itt élők komfortérzetét, a szolgáltatások minőségét és a település fenntarthatóságát szeretnék javítani. – Lépésről lépésre haladunk már évek óta a közintézmények, a közszolgáltatások és a közterületek egymásra épülő fejlesztéseivel, amelynek célja, hogy stabil jövőképet biztosítsunk egész Orosháza, az itt élők és az itt működő vállalkozások számára. A fejlesztési törekvéseinket a cégek saját beruházásokkal, előremutató tervekkel segítik. A milliárdos értékű projektek megvalósulásához azonban elengedhetetlen az a kormányzati szándék és támogatás, amely városunknak vezető szerepet szán Dél-Békésben. Erdős Norbert államtitkár úr személyében megtaláltuk azt a partnert, aki biztosítja Orosháza számára a szükséges kormányzati kapcsolatot. – összegezte a fejlesztési munka hátterét Dávid Zoltán.

– A megyei önkormányzat kiemelten kezelte a TOP-Plusz pályázati menedzsereként a mezőkovácsházi és az orosházi járás fejlesztési lehetőségeit. Járási lehatárolásokról döntöttünk, így igen magas keret áll az itteni települések rendelkezésére, több mint 19 milliárd forint ipari parkok, ipari területek, turisztikai fejlesztésekre, amelyek a munkahelyeket védik meg és azok számát bővítik, illetve olyan infrastrukturális beruházásokra, amelyek élhetővé tesznek egy-egy települést a későbbiekben is. Együtt örülünk a sikereknek, a települések többsége ugyanis a megyei önkormányzattal konzorciumban adta be pályázatait – mutatta be a megyei önkormányzat szerepét Zalai Mihály elnök.

Zalai Mihály (Fotó: Békés Megyei Önkormányzat)

A megye vezető politikusától azt is megtudtuk, hogy több pályázati kiírásra számítanak még ebben az évben, sőt ebben a félévben. – Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezeket a fejlesztési forrásokat lehívjuk, sőt meg is haladjuk, ahogyan az előző ciklusban is több mint 40 százalékkal túlteljesítettük a célunkat. Ez azonban nem egy kétszereplős játék, nem csupán a települési és a megyei önkormányzatokra van szükség, a többi politikai szereplő is fontos. Hiszen számtalan olyan pontja van egy-egy ilyen fejlesztési folyamatnak, ahol szükséges beavatkozni, ahol koordinálni, akár segíteni kell valakinek a lobbierejével abban, hogy például olyan kiegészítő forrást kapjon egy pályázat – akár az alapanyagok drágulása okán –, ami nélkül lehetetlen lenne a sikeres megvalósítás. Bízom benne, hogy olyan képviselője lesz ennek a térségnek is, aki mind a felkészültségével, mind a kapcsolati hálójával, mind a lobbierejével hatékonyan tudja segíteni ennek a 27 településnek a további fejlesztését – mutatott rá a kihívásokra a megyei közgyűlés orosházi elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.