- hirdetés -

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Erasmus+ pályázata. Olaszországban cseréltek tapasztalatot és gyűjtöttek élményeket az iskola diákjai és pedagógusai.

A Culture is our common treasure, azaz a kultúra a közös kincsünk című pályázat keretében a tanév első felében a lassan 120 éves orosházi iskola látta vendégül a görög, portugál és olasz iskolák pedagógusait, az újabb találkozónak Olaszország adott otthont. A Vörösmarty iskola pedagógusaiból és nyolcadikos tanulóiból álló csapat élményekkel, barátságokkal gazdagodva tért haza Cerignolából.

– A gyerekeket – akik tanulmányi, művészeti és közösségi munkájuk alapján méltán érdemelték ki ezt az utazást – már a repülőút is lenyűgözte. De legalább annyira emlékezetes marad számukra más kultúrák megismerése, a hasonlóságok és érdekes eltérések megtapasztalása, felfedezése.

A kommunikáció nem okozott gondot, remekül boldogultak az angollal, és a fél éve kezdett második idegen nyelv, az olasz is előkelőbb helyet kapott céljaik között.

Mivel a pályázatunk fő témája a kultúra, mint közös kincs, a hozzánk látogató vendégek számára a zenei tagozat munkájából táplálkozó Kodály Zoltán Gyermekkórus nyújtott élményt, addig a cerignolai iskolában a képzőművészet áll magas színvonalon. Főleg a 7-12. évfolyamot magába foglaló iskolatípus diákmunkái ragadták meg a vendégeket, majd készítettek közösen kerámiákat. Kiemelt szerepet kapott a tánckultúra a találkozón, mert az olasz, a görög, a portugál és a magyar csapat is előadott és tanított a saját néptánckincséből a barátaiknak. A mieink mindezt saját előadású élő zenére tették, nagy sikerrel – mondta el Tóth Margit pedagógus.

fotó: iskola

A kulturális élmények mellett a turisztikai látnivalók is magával ragadták a Vörösmarty delegációját. Az iskola beszámolójából megtudtuk, az olasz félsziget csizmasarka csodálatos építészeti kincseket rejt. A Világörökség részét képező Castello de Monte várából ellátni az Adriai-tengerig, amit Bari és Trani városokban már el is értek. Az olasz óvárosok sikátorai, ókorból fennmaradt építészeti emlékei legalább olyan intenzív élményt nyújtottak, mint a talján nyelv dallama, az emberek fesztelen életöröme, közvetlensége.

Az olasz program egyik legfontosabb küldetésének tekintették tehát értékelni a sokszínű európai kultúrát, nemzetközi barátságok kötését és megmutatni egymásnak kulturális kincseinket.

fotó: iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.