- hirdetés -

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a közelmúltban döntött a Justh Zsigmond Városi Könyvtár által beadott infrastruktúra fejlesztési-fejújítási terv támogatásáról. 15 millió forintot kap a felújításra az intézmény. A gyermekkönyvtárban megújulhat a padló, a falak és kicserélik a régi bútorokat is.

A könyvtár igazgatója, Buzai Csaba ez év januárjában nyújtotta be a fejlesztési tervet, melyben felmérte a legfontosabb infrastrukturális fejlesztési feladatokat és rövid távon végrehajtható új fejlesztési irányt mutatott be. Az igazgató portálunknak elmondta, vannak égetően szükséges felújítási feladatok.

Nem csak csúnya, de több helyen balesetveszélyes is a padló (Fotó: Horváth Bence)

– Ha körbenézünk – első sorban a gyermekkönyvtárban – akkor láthatjuk, hogy több helyen is sürgős javításra szorul a létesítmény. A linóleum padló már több helyen annyira elöregedett, tönkre ment, hogy nem csak csúnya, de balesetveszélyes is. Az épület korábban több helyen beázott, a festés nagyon szükséges. A bútorok egy része régi – némelyik még a hatvanas években állt szolgálatba – sem megjelenésében, sem praktikumában nem megfelelő. Meggyőződésem, hogy a gyermekkönyvtárunkban hosszú évek óta magas színvonalú munka folyik, (lásd Vándorbagoly díj – a szerk.) a célunk az, hogy a létesítmény megjelenésében is méltó legyen ehhez – mutatott rá Buzai Csaba.

Több helyen beázás nyoma csúfítja a falakat (Fotó: Horváth Bence)

A felújításra megítélt pénzből egyfajta tündérbirodalmat hoznak létre a gyermekkönyvtárban. A padlóborító linóleum teljes cseréje mellett a bútorzat részleges cseréjét is megvalósítják. Megjelenésben a Károlyi-Fülöp Béla által megálmodott Gyopárka Tündér mesevilágára szeretnének építeni. Az elvarázsolt tó, a híd a mesehajó beépítése mellet a falak festését is elvégzik. Térelválasztót, illetve vetítővásznat szerelnek be. A falakra készülő dekoráció is a tündérvilághoz kapcsolódik majd.

– Ha a lehetőségek engedik és a forrásból telik, a felnőtt könyvtárban is tervezzük a polcrendszer egységesítését, több polc és ülőalkalmatosság cseréjét. Ami a munkálatokat és határidőket illeti, ezzel kapcsolatban óvatosan nyilatkoznék, hisz a megítélt összeggel kapcsolatosan vannak még adminisztrációs feladatok. Ha nem lesz fennakadás, reményeink szerint jövő tavaszra be is fejeződhet ez a nagy munka. Fontos számunkra, hogy minél több gyerek érezze itt jól magát, szeresse meg az olvasást, váljon könyvtárlátogató, olvasó emberré. Ez egy kellemes, szép környezetben sokkal jobban működik – zárta az igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.