- hirdetés -

Az elkövetkező egy héten akár lakott területen belül, akár lakott területen kívül is számítani kell fokozott rendőri jelenlétre. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) akciójában sebességellenőrzést végeznek, amelyhez csatlakozott az Orosházi Rendőrkapitányság is.

A közúti baleseteknek három kiváltó oka van az egyik a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása, az elsőbbség meg nem adása, valamint a gyorshajtás. A március 21. és 27. között megszervezett nemzetközi ROADPOL-akcióban éppen utóbbit hivatott kiszűrni, ezen a héten fokozottan ellenőrzik a közlekedő gépjárművek sebességét.

– Egy évvel ezelőtt 73 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt, 15 alkalommal a sebességtúllépés volt a kiváltó ok. A mostani akcióban a lakott területen belül az 50 kilométer/órás, valamint lakott területen kívül, a 47-es főúton a 90 kilométer/órás sebességkorlátok betartását ellenőrizzük – tájékoztatta az OrosCafét Kis Rozália, az Orosházi Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója.

– Fontos kiemelni azt is, hogy mindig az út és látási viszonyoknak megfelelően válasszuk ki a sebességünket, hogy biztonsággal meg tudjunk állni. Az említett balesetekből lakott területen kívül előfordult, hogy ugyan a KRESZ szerint meghatározott 90 kilométer/órás sebességkorláton belül vezetett a gépjárművezető, mégis egy kanyarban elvesztette uralmát az autó felett és az árokban kötött ki – hívta fel a figyelmet a főhadnagy.

Fotó: Horváth Bence

A nemzetközi akció elsődleges célja a sebességtúllépés veszélyességének tudatosítása, ugyanakkor a rendőrök a kampány során más jogsértésekkel szemben is fellépnek.

Hétfőn a reggeli órákban két autó is túllépte a megengedett sebességet, amit jelzett a traffipax, pár kilométerrel később pedig félreállították a forgalomból a rendőrök. Helyszíni bírságot szabtak ki a szabálytalanul közlekedőkre, ami jelen esetben 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedhet.

– A leggyakoribb kifogás az szokott lenni, hogy sietnek vagy nem jó a sebességmérő az autóban. Ilyenkor javasolni szoktuk, hogy minél előbb nézesse meg egy szerelővel, hiszen nincsen megfelelő műszaki állapotban a jármű. Az akcióban jelen esetben a helyszínen tartózkodó rendőr mérlegelhet a büntetési összeg mértékén, míg a központilag kiküldött közigazgatási bírság esetében 30 ezertől 300 ezer forintig terjedő összegre lehet számítani gyorshajtás miatt – mutat rá Kis Rozália.

Fotó: Horváth Bence

A sebességmérő berendezés egy kilométeres egyenes útszakaszon már képes bemérni az autókat. A traffipax látja, hogy az utasok használnak-e övet, vagy az esetleges vezetés közbeni mobiltelefon használatát is.

Az akció keretében március 24-én 6 órától 25-én 6 óráig úgynevezett 24 órás „Speedmarathon” ellenőrzésre is sor kerül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.