- hirdetés -

Nagy volt a boldogság és a hangzavar a Szikhát kutyamenhelyen. Sok négylábúnak szereztek örömet az önkéntesek, akik nemcsak a dédelgetésből és a sétáltatásból vették ki a részüket, sokan közülük a menhely udvarának megszépítésében is segédkeztek.

Száznyolcvan kutyusnak nyújt jelen pillanatban átmeneti otthont a Dózsa György utca végétől körülbelül egy kilométerre elhelyezkedő Szikhát kutyamenhely, nem csoda tehát, hogy mindig szükség van az önkéntes simogató és gondozó kezekre. A szelíd és barátságos ebek majd kiugrottak a bőrükből, amikor megpillantottak látogatókat. Valóban igaz a mondás, miszerint egy kutya feltétel nélkül képes szeretni.

A kétórás programra érkezők nagy része tápokkal és konzervekkel felszerelkezve jelent meg a helyszínen. A kinti munkához tökéletes volt az idő, és persze jó társaságban a gereblyézés és talicskázás is jobban ment.

– A mai délutánon az első udvart tesszük rendbe közösen, az itt dolgozóknak nem igazán van erre idejük, a száznyolcvan kutya ellátása bőven elegendő feladatot nyújt a számukra – mondta Pukánszki Tamás, az Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület elnöke. – Nagyon örülünk, hogy ennyien eljöttek ma segíteni, sajnos az elmúlt időben a vírushelyzet miatt nem tudtunk a kutyabarát lakosságnak programokat szervezni, így sajnos az önkénteseink száma is jócskán lecsökkent. Most viszont itt a lehetőség a közös tevékenykedésre, reméljük, aki most jól érzi itt magát köztünk, az máskor is szívesen kilátogat ide a Szikhátra.

Pukánszki Tamástól megtudtuk, a tavalyi év 100%-os forgást mutatott a kutyaállományt illetően, azaz ugyanannyi kutyának sikerült gazdát találni, mint amennyi új érkezett a menhelyre. Rengeteg tehát az éhes száj, a civil lakosság adományai mellett egy német partnerszervezet, a Projekt-Pusztahunde nyújt támogatást az itt lakó ebek élelmezésére.

Egy új világ a kerítés túloldalán

A délután folyamán sok kutyus megkapta a napi simiadagot, és több közülük kipróbálhatta azt is, milyen érzés kilépni a menhely kapuján, persze szigorúan csak pórázon. Az egyesület elnöke elmondta, természetesen öröm számukra, ha valaki örökbefogadási szándékkal érkezik a menhelyre, de azért is nagyon hálásak, ha valaki csupán néhány órányi szeretgetés kedvéért érkezett. Ez utóbbi szándékkal látogatott ki Szép Csaba és felesége is az önkéntes délutánra.

– A Facebookon láttuk a hirdetést, és kijöttünk segíteni. Nagyon szeretjük a kutyákat, otthon is van kettő, egy border collie és egy kis keverék kutyus, akit úgy fogadtunk örökbe. Hazavinni sajnos többet már nem tudunk, telt ház van így is otthon, de szívesen segítünk a menhelynek, amiben csak tudunk – mondta Csaba.

Kukucska Léna párjával és lányaival érkezett a Szikhátra.

Nem először vagyunk itt a menhelyen, örömmel olvastuk a napokban, hogy újra tartanak nyílt napot. Kijöttünk egy kis tereprendezésre, kutyasétáltatásra és -simogatásra, csodálatos az idő, úgyhogy ezt a délutánt mi is erre szántuk – mesélte Léna.

A kutyusok meghálálták a sok törődést. Mivel? Szeretetteljes tekintetükkel, bújással és öleléssel… A március 19-ei önkéntes délután a Petőfi Művelődési Központ segítségével jött létre. A rendezvény fővédnöke Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár volt.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.