- hirdetés -

Március 15-e alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozott Áder János köztársasági elnök a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatójának, dr. Blahó Jánosnak. A napokban a megyei önkormányzat is ünnepi közgyűlést tartott, ahol szintén kitüntetéssel, elnöki elismeréssel köszönték meg a munkáját.

Dr. Blahó János pedagógusként 1988-ban kezdte pályafutását a Táncsics Mihály Gimnáziumban, ekkor lett igazgatóhelyettese, majd 1996-ban igazgatója az intézménynek. Az évek során több mint ötezer diákot érettségiztetett, indított el az útján. Több szakmai társaság, szervezet tagja. A Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést a kiemelkedő tudományos és oktatói tevékenysége elismeréseként kapta meg, melyet Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára nyújtott át neki.

– Nagyon mélyen érintett több szempontból: a jelölés menetét tekintve, hogy kik kezdeményezték, kik ismerték el ezt a munkát. Másrészt meg én azt gondolom, hogy egy életpálya vége felé az ember mindig valamilyen szinten számot ad lelkiismeretének, szakmaiságának, emberségének minden vonatkozásában. Külön felemelő, hogy március 15-én, az egyik legnagyobb nemzeti ünnepünk kapcsán Budapesten egy ilyen magas kitüntetést vehettem át, mint a Magyar Arany Érdemkereszt – árulta el.

Magyar Arany Érdemkeresztet vett át a napokban a gimnázium igazgatója (Fotó: Horváth Bence)

Hozzátette, a Pesti Vigadóban tartott rendezvényen a tudomány, a művészet, a sport és közéletiség területéről is találkozhatott jeles személyiségekkel. Szintén felemelő érzés volt számára, hogy egy ilyen kis országban milyen energiák, akaratok, eredmények összpontosulnak, ami újabb hitet és erőt adhat ahhoz, hogy a 65 életévét követően is tudjon építkezni a köz javára, a közös jövőért, de legfőképp a gyermekeink, unokáink iránti elkötelezettségből.

Az érdemkereszt mellett a napokban egy másik rangos díjjal is gazdagodott, a megyei önkormányzat elnöki elismerésével.

– Hogy egy kicsit kifordítsam a közmondást, az ember nem igazán szokott próféta lenni a saját hazájában, de csodálatos dolog, hogy Békés megye vezetősége figyel arra a munkára, ami a Táncsicsban értékadó, értékteremtő munka és ennek a közösségnek a vezetését 26 évig vittem és jelenleg is viszem. Büszke vezető vagyok, hiszen a csapatom rendkívül kreatív és eredményes, ugyanez elmondható a diákokról is és nagy megtiszteltetés, hogy ilyen formában a szülőhazám, a szűkebb szülőhazám ilyen formában ismert el – nyilatkozta az igazgató.

Jóleső érzésként, de egyben motivációként is jellemezte az elismeréseket (Fotó: Horváth Bence)

Mint mondta, nagyon nehéz ilyenkor a pontos szavakat megtalálni, az ember zakatol érzelmileg, azonban óriási motivációt is jelent számára a jövőre nézve. A következő években is szeretne még építkezni, közösen építeni Orosháza és a térség jövőjét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.