- hirdetés -

Hat csapat küzdött meg a kupáért az orosházi emléktornán.

Március 14-én, 10 órától rendezte meg a RETRO Labdarúgó Egyesület a negyedik alkalommal kiírt Cziráki József Emléktornát. Az esemény színhelye az ULE Sportcentruma volt, ahol hat kispályás csapat küzdött meg a kupáért. A csapatokban 40 év feletti labdarúgók játszhattak. Benkő László, a RETRO Labdarúgó Egyesület elnökének megnyitója után több órán keresztül pattogott a labda az OMTK-ULE műfüves pályáján. A 2×15 perces mérkőzéseket Lovas László és Petrovszki György vezették.

A nevezett csapatok: RETRO Orosháza, Székkutas, Hungária, Mezőkovácsházi Öregfiúk, Nagyszénási Öregek, AM-TRANS Old boys.

Az emlékezés jegyében léptek pályára a csapatok (fotó: BT)

A Hungária lett a kupagyőztes

Az emléktornát a Hungária nyerte a RETRO Orosháza és a Székkutas előtt. A további sorrend: 4. AM-TRANS Old Boys, 5. Mezőkovácsházi Öregfiúk, 6. Nagyszénási Öregek.

Különdíjak:

Gólkirály: Lövei Roland (Hungária)
Legjobb kapus: Fekete Tibor (RETRO Orosháza)
Legtechnikásabb játékos: Baranyai Béla (Hungária)
Legsportszerűbb csapat: Székkutas

A díjakat a Berta József Labdarúgó Alapítvány kuratóriuma nevében Polyák János adta át.

Cziráki József 139 NB I-es mérkőzésen lépett pályára (archív fotó: RT)

Cziráki József életútja

Cziráki József 1927-ben született Mezőtúron, hároméves korában költözött át családja Orosházára. A Szentetornyai Petőfihez 15 évesen került, majd egy év múlva az Orosházi Levente Egylet, 1944 őszén az OMTK igazolta le. Egy rövid békéscsabai kitérő után katonaéveit 1951-től a Szegedi Honvédban töltötte. Itt lett NB I-es játékos, 72 mérkőzésen 20 gólt szerzett. Cziráki József neve a balösszekötők rangsorában Szusza és Puskás mögött volt olvasható harmadikként a ranglistán. A Szegedi Honvéd megszűnése következtében a Szegedi Haladásba igazolt, ahol 1954-1956 között 45 mérkőzésen 10 gólt lőtt. 1957-ben a szintén első osztályban szereplő Komlói Bányászhoz került, 22 mérkőzésen 6 gólt rúgott. Összesen 139 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, középpályásként 40 gólt szerzett. Egy év kivárás után tért haza Orosházára, 1963-ban az Orosházi Kinizsi játékosaként fejezte be aktív pályafutását. Ezután több csapatban edzősködött: Orosházi Kinizsi, Battonya, Medgyesbodzás, Oh. Dózsa Tsz, Oh. Üveggyár, Mezőhegyes, Oh. HÖR Dózsa.

Cziráki József kiérdemelte az „Orosháza Város Sportjáért”, valamint az „Orosháza Labdarúgásáért” díjat.

Haláláig a Berta József Labdarúgó Alapítvány kuratóriumi tagjaként tevékenykedett. Orosházán hunyt el 2010. április 12-én.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.