- hirdetés -

A Szentesi úti esettel kapcsolatban beszámoltunk arról, hogy Varga Zoltán volt az egyetlen a helyszínen, aki a bajba jutott idős férfihoz egyből értesítette a 112-t. Pedig valójában a törvény is kimondja, hogy büntethető az, aki a segítségnyújtást elmúlasztja. Az Országos Mentőszolgálatot kérdeztük, mi a teendő akkor, ha valaki segítségre szorul?

Megkeresésünkre az Országos Mentőszolgálat Kommunikációs osztálya válaszolt. A múlt heti esettel kapcsolatban elmondták, hogy a mentésirányítás a szakma szabályai szerint riasztotta a legközelebbi elérhető mentőegységet, és ezzel párhuzamosan, távolabbról két magasabb szintű egységet is indított, melyből az egyik a mentőhelikopter volt. Mint írják, a kitartó munkának köszönhetően az újraélesztés sikeres volt, a férfit kórházba szállították.

Elmondták, a laikus újraélesztési hajlandóság az elmúlt években látványos javulást mutatott, miután az elmúlt években elindítottuk a közösségi újraélesztés programjainkat (SzívCity applikáció kifejlesztése, Életmentő applikáció kifejlesztése, Hősképző programok a mentőállomásokon).

Feltételezett keringésmegállás esetén az alábbi teendőink vannak:

  • Először is meg kell győződnünk a helyszín biztonságosságáról.
  • Ezt követően oda kell lépni a beteghez, megszólítani, megrázni, figyelni, hogy ezekre reagál-e.
  • Ha nincs reakció, ha tudunk, a környezettől kérjünk segítséget, és ezzel párhuzamosan hívassunk, vagy hívjunk mentőt, esetleg hozassunk automata defibrillátort a helyszínre!
  • Meg kell figyelni, hogy van-e a betegnek légzése. Ezt 10 másodpercig vizsgáljuk.
  • Ha nincs légzése, meg kell kezdeni a mellkaskompressziókat. A mellkas középvonalában, a szegycsont középső-alsó harmadára tesszük az egyik kezünket, ujjaink a bordák lefutásával párhuzamosan helyezkednek el. A másik kezünket erre ráhelyezzük, az ujjakat összekulcsoljuk és 100-120-as frekvenciával kb 5-6 cm mélyre nyomjuk a mellkast, majd felengedjük, és ezt folytatjuk a mentők helyszínre érkezéséig. Amennyiben fáradunk, természetesen megkérhetünk valakit, hogy váltson le, de a mellkaskompresszióknak folyamatosnak kell maradniuk.
  • A mentésirányítás végig vonalban marad a bejelentővel és ezeket a lépéseket diktálja a segélynyújtónak és végig segítséget nyújt neki, miközben a mentőegység a helyszínre érkezik.

A cserbenhagyásról és a segítségnyújtásról a törvény is rendelkezik

Szabadságvesztéssel is bünteti a Büntető Törvénykönyv azt, akinek lehetősége lenne segíteni egy bajba jutott, életveszélyben lévő emberen, de azt nem teszi. A törvény rendelkezik cserbenhagyásról, amit egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntet, és a segítségnyújtás elmulasztásáról, ahol a büntetés akár két év is lehet. De mit jelentenek ezek az esetek a gyakorlatban?

Mindkét eset bűncselekménynek számít, ahol felmerülhet a személyi sérülés ténye. A két fogalmat az elkövető személye határolja el, ugyanis a cserbenhagyás során “a közlekedési balesetben érintett jármű vezetője” számít elkövetőnek, aki meggyőződés nélkül elhajt arról a helyszínről, ahol a baleset történt.

Segítségnyújtás elmulasztása során az számíthat elkövetőnek, aki a balesetben alapvetően nem érintett, de nem teszi meg a tőle telhető minimális segítséget sem.

Tehát a törvény szerint bűncselekményt követ el az is, aki elhalad egy baleset mellett, vagy nem segít azon az embertársán, aki rosszul lett, esetleg súlyos állapotba kerül, ami akár életveszélyt is előidézhet.

A Büntető Törvénykönyvben az áll, hogy „nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van”. Ha tehát olyan helyzetbe kerülünk, ahol valakit látunk az utcán, aki nem érzi jól magát, a minimális elvárás az, ha megállunk és meggyőződünk arról, hogy az adott személy segítségre szorul-e? Képességeinkhez mérten ezután segítsünk, hívjuk a 112-t és kövessük a diszpécser utasításait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.