- hirdetés -

Fiatalok és idősek, szülők és gyerekek, titeket vár a péntek esti farsangi mulatság. Egyedülállók, párok, családosok, mind élvezni fogjátok az élő zenés mulatságot és a télűző szalmabábégetést február 18-án a belvárosban.

A Petőfi Művelődési Központ, a Harangos Néptánc Egyesület, és a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége közös szervezésében valósul meg a péntek esti rendezvény. A programok 17 órakor kezdődnek a művelődési központban, a gyermek farsangi táncházat Király Sándor vezeti majd, az 18-23 óráig tartó felnőtt táncházat pedig Árgyelán Kitti és Móricz Bence koordinálja.

– Ez egy nagy buli, amiben bárki szabadon részt vehet, lehet mulatni, táncolni, mi is tanítunk majd néhány lépést a megjelenteknek – mesélte Móricz Bence néptánctanár, szervező. – A Talléros Együttes jóvoltából élő zeneszóval vonulunk majd át a PMK-ból a főtérre, majd az Amadeus elé is, ahol szintén közös táncolással, csujogatással, kereplő- és dudaszóval próbáljuk elűzni a telet. Ez egy nem mindennapi program, amelyhez hasonlót még nem csináltunk korábban a városban.

Móricz Bence Örökös Aranysarkantyús néptáncos, néptáncoktató (Fotó: Horváth Bence)

Bár farsangi buliról van szó, jelmez nem szükséges a részvételhez, a szervezők inkább a magyar farsangi hagyományokat szeretnék előtérbe helyezni a rendezvényen.

– A tervek szerint negyed 7- fél 7 körül érkezünk majd meg a piactérre, ahol egy ember nagyságú szalmabábút égetünk el. A területet a tótkomlósi Önkéntes Tűzoltó Egyesület fogja biztosítani – folytatta Móricz Bence. – Sajnos ma már igen ritkán éljük meg a régi magyar szokásaink, inkább csak a piros betűs ünnepekre figyelünk, pedig azok nem is biztos, hogy a sajátjaink. A szalmabábu elégetésével elűzzük a telet, és vele együtt a gonoszt, a sötétséget is. A tűz tisztító varázserejének köszönhetően eljön majd a tavasz, a termékenység, a szépség és az egészség szimbóluma.

A bábuégetés után a táncosokkal együtt folytatódik a mulatság a Petőfi Művelődési Központban, egészen 23 óráig, ahol kísérőprogramként a gyerekeket népi játszóház várja majd Tóth Anna iparművész vezetésével.

Kiemelt kép: OrosCafé archív fotó

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.