- hirdetés -

A viharos erejű szél a Pártok Háza tetőszerkezetét és a Dalacsi Kertészet fóliasátrát sem kímélte múlt vasárnap. Békés megyében több mint nyolcvan riasztása volt a tűzoltóknak a viharos erejű szél miatt. Az egyik legtöbb káresemény Orosházán volt, hét helyszínre vonultak a helyi parancsnokság egységei.

Vasárnap mi is beszámoltunk a viharos időjárásról, ami miatt huszonhét településen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A legtöbb káresemény Szarvason, Békéscsabán, Orosházán, valamint Gyulán volt.

A Békés megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, hogy Orosházán hét helyszínre riasztották a tűzoltókat. Jellemzően kidőlt fák, vezetékekre szakadt növényzet és letört ágak eltávolítása miatt kellett beavatkozniuk. A helyi tűzoltók a szakrendelő előtt felállított sátrat is felszedték. A legnagyobb kár a Pacsirta utcai Pártok Házában keletkezett, ahol a lemeztetőt bontotta meg a viharos erejű szél.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az esethez riasztott egységek emelőkosaras jármű, kézi szerszámok, motoros láncfűrész és dugólétra használatával végezték a beavatkozásokat.

Egy fóliasátrat is szétszedett a vihar

Az orosházi Dalacsi Kertészet négy fóliasátra közül egyet teljesen szétszedett a szél. Dalacsi Attiláné elmondta, hogy a fólia alatt karalábét termesztenek.

– Nekünk még szerencsénk volt, mert csak egy fóliasátor sérült – nyilatkozta az OrosCafé megkeresésére az őstermelő, utalva arra, hogy másoknál jóval nagyobb károkat okozott az időjárás.

További gondot jelent, hogy a fóliát jelenleg nem lehet kicserélni a fagyos, saras föld miatt. A növényeket addig egy takarófóliával fedték be és bíznak abban, hogy nagyobb fagyok már nem lesznek. Dalacsi Attiláné elmondta, hogy egy új fólia felhúzása kétszázezer forintba kerül.

Kisebb áramkimaradások voltak csak a városban

Az MVM Démász tájékoztatása szerint Békés megyében is okozott fennakadásokat a vihar az áramszolgáltatásban, mivel a településeket ellátó középfeszültségű vezetékek sérültek, kisebb kiesések a szolgáltatásból előfordultak Orosházán.

Közleményükben megírták azt is, hogy a vihar komoly károkat okozott a hálózaton, jellemzően faágszakadás vagy farádőlés miatti vezetékszakadások történtek, Békés megyében oszloptörés nem történt.

Vasárnap az MVM megduplázott szerelői készenléttel dolgozott. A felmerülő hibákat 2-3 órán belül sikeresen elhárították, a friss bejelentéseket pedig folyamatosan kezelik, a további hibákat javítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.