- hirdetés -

Két nagy pedagógus szakszervezet, a PSZ (Pedagógusok Szakszervezete) és a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) hirdette meg az iskolákat és óvodákat érintő hétfői pedagógussztrájkot. Országszerte csatlakoztak a kezdeményezéshez, Orosházán is több intézmény tanárai részt vettek benne. A követelések között a béremelés mellett a munkaterhek csökkentése szerepelt kiemelt helyen, valamint az az igény, hogy az oltatlanokat ne küldjék fizetés nélküli szabadságra.

Hosszas szervezést követően, január 31-én hétfőn országszerte több iskolában és óvodában megtartották a pedagógussztrájkot. A figyelmeztető sztrájk alatt egyes intézményekben hétfő reggel 8 órától kezdődően délelőtt 10 óráig az érintett pedagógusok nem vettek részt azt oktatásban, vagyis leállt a tanítás. A még elégséges szolgáltatás keretében az iskolák biztosították, és a sztrájkban részt nem vevő kollégákkal megszervezték a felügyeletet a megjelent tanulóknak. A tanítás a harmadik órától zökkenőmentesen folytatódott.

Az óvodák és a Klebersberg-Központ két intézménye, a Táncsics Mihály Gimnázium és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola is érintett volt a sztrájkban, több pedagógus is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy a beérkező diákoknak a felügyeletet megszervezték és a napi étkeztetést is biztosították.

Üres tanterem 8 órakor a Vörösmarty iskolában (Fotó: Horváth Bence)

A Vörösmarty iskolában a megválasztott sztrájkbizottság szintén megszervezte a két órás eseményt. Orosz László, az intézmény vezetője lapunknak elárulta, hogy az általuk érintett három tagintézményből is jeleztek a pedagógusok, hogy részt vesznek a sztrájkban. A felügyeletet és az étkeztetést szintén egész napra biztosították. 

Az egyházi intézményekben a menetrendnek megfelelően zajlott a tanítás, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában nem alakult ki sztrájk-helyzet. A Székács József Általános Iskola és Gimnázium és az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda egyes pedagógusai szolidaritást vállaltak a résztvevőkkel.

A szülőket előre, a bíróság által leírtak szerint értesítették

Verba Attiláné, a PSZ orosházi járási titkára és az Országos Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke elmondta, az orosházi óvodák 60 százaléka, ebből az óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek és dajkák 40 százaléka volt érintett. A Táncsics Mihály Gimnáziumban 30 fő, ez körülbelül az összdolgozók egyharmada, a Vörösmarty iskolában pedig 47 fő csatlakozott, a tagintézményeket is figyelembe véve.

A szülőket a megfelelő módon, a bíróság által leírtak szerint értesítették a hétfői pedagógussztrájkról. Verba Attiláné elmondta, a szülők együttműködtek, voltak akik csak 10 óra után vitték be a gyermeküket az adott intézménybe. Hozzátette, az óvodákban is változó volt a hozzáállás.

A megbetegedések miatt alapból kevés létszámmal érkeztek a gyerekek, volt ahol két csoportra kellett osztani a beérkezőket. A szülők kérése szerint a kolléganők és a sztrájkot szervezők egyeztettek, nem volt semmiféle fennakadás – erősítette meg lapunknak. Mindenki a saját intézményében fogadta azokat a gyerekeket, akik felügyeletet igényeltek a két óra alatt.

Fotó: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.