- hirdetés -

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetése után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és az adó-visszatérítés összege. Megtudtuk, hogy az adóbevallás elkészítésekor milyen igazolásokat lehet vagy kell csatolni, melyeket január 31-ig kell elküldenie a kifizetőknek.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményében leírta, hogy aki ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót, az általuk elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-ig elérheti, legegyszerűbben a NAV honlapján. Amennyiben valakinek nincs még ügyfélkapu-hozzáférése, akkor elektronikusan vagy a NAV ügyfélszolgálatán és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhat.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezik, márciustól megnézheti saját adóbevallási tervezetét azonosítás után az eSZJA-oldalon. Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 16-ig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását.

A lehetőségek:

  • SMS-ben a 06303444304-es telefonszámon a következő formában: SZJA (szóköz) adóazonosítójel (szóköz) év, hónap és nap megadásával (ééééhhnn)
  • Az eSZJA oldalon elérhető webes űrlapon
  • Levélben
  • A BEVTERVK formanyomtatványon
  • Telefonon, a 1819-es hívószámon
  • Személyesen, az ügyfélszolgálatokon
Többféle módon is kérhetik a tervezet postázását (Fotó: 24.hu)

Megkérdeztünk egy orosházi vállalkozást, hogy melyek a munkáltatók által ilyenkor kiadandó igazolások. A munkavállalók részére az igazolások kiadásának határideje január 31-e.

Az Oros-Tax Kft. úgy tájékoztatta lapunkat, hogy az egyik ilyen a jövedelemigazolás, melyet a munkáltató köteles az adóbevallás teljesítéséhez minden munkavállaló részére az adóévben teljesített adóköteles kifizetésekről, juttatásokról. A munkáltatói jövedelemigazolásra az M30-as nyomtatvány szolgál, az igazolás kiadásának határideje az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezése szerint legkésőbb az adóévet követő év január 31-e.

Kifizetői jövedelemigazolás

A nem munkaviszony keretében történő kifizetés esetén a kifizető olyan bizonylatot köteles kiállítani és kifizetéskor a magánszemélyeknek átadni, mely tartalmazza a magánszemély bevételének teljes összegét, az szja-előleg, illetve adó alapjául szolgáló összeget, a levont adóelőleg, adó összegét és a levonni elmulasztott adóelőleg, illetve adó összegét.

A kifizető már a kifizetés alkalmával köteles a bevételről szóló igazolást a magánszemélynek kiadni, de ha ez év közben bármilyen ok miatt nem történik meg, azt pótolni kell legkésőbb az adóévet követő január 31-ig.

A kifizető által ugyanannak a magánszemélynek történő többszöri kifizetésről szintén január 31-ig összevont igazolást kell kiállítani. A kifizetések jogcímeit pedig az összevont igazoláson jövedelemfajtaként el kell különíteni.

Járulékigazolás

Elmondták, hogy a foglalkoztatónak egyéni nyilvántartásának tartalmával egyezően járulékigazolást kell kiadnia a biztosított felé az adózáshoz szükséges jövedelemigazoláshoz csatoltan szintén a tárgyévet követő év január 31-ig. Ezt az igazolást a biztosítással járó jogviszony év közben történő megszűnése esetén is ki kell adni soron kívül. Tartalmazza mind a tárgyévre, mind a tárgyévtől eltérő időre levont járulékokat és járulékalapokat, például ha bírói ítélet alapján több évre visszamenőleg munkabért kell fizetni.

Az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetések utáni pénztári igazolások kiadásának a határideje február 15. A dokumentumokat meg kell őrizni, mert március 15-e után, mikortól már megtekinthető lesz az adóhivatal által elkészített adóbevallási tervezet, ezek alapján egyeztethetőek az adatok, illetve érvényesíthető az adó-visszatérítés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.