- hirdetés -

A színdarabot vastapssal jutalmazták a diákok.

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola nyolcadikos diákjai a Lázár Ervin Program keretében a Pesti Magyar Színház előadásában a Legyetek jók, ha tudtok című zenés játékot nézhették meg január 14-én, pénteken.

– Az 1500-as évek reneszánsz Rómájában játszódó színdarab Néri Szent Fülöp életét dolgozza fel, aki nem szabályok szerint éli meg a hitét, hanem puszta jósággal, és ezt tanítja a koldus gyerekeknek is. Ez azonban felingerli a sátánt, aki hatalmát látja veszélyben. Megindul a jó és a rossz küzdelme, melynek központjában Cirifischio, az éles eszű, melegszívű római utcagyerek áll. A valóság és a misztikum határán zajló fordulatos eseményekben gazdag történet magával ragadó módon szól a hit törvényeinek és a világ dolgainak összeegyeztethetőségéről, a küldetés és a mindennapi élet harmóniájáról. Bár egyes fordulatai nevetésre ingerelték a hallgatóságot, a darab végére valószínűleg mindenki megértette annak értékes, mély mondanivalóját, és vastapssal köszönte meg a színészek játékát – számolt be a színdarabról Dávidné Bartha Szilvia tanárnő.

Megtudtuk, a hazafelé vezető úton a gyerekek megbeszélték a látottakat. A legjobban az döbbentette meg őket, hogy milyen nehéz sora volt az akkori árváknak. Az atya nem papként viselkedik velük, hanem viccesen próbálja a jóra nevelni őket. Legyetek jók…., ha tudtok! – Ez az egyik legfontosabb mondat, ami egy kis felmentést ad a néha rosszcsontként, néha angyalként viselkedő gyerekeknek. Nem mindig sikerül jónak lenni a mai gyerekeknek sem – tette hozzá a tanárnő.

Czombos Balázs, a 8.b osztály tanulója örömmel számolt be színházi élményeiről

– Végre lehetőségünk volt közös kirándulásra, nagyon tetszett az előadás és a színészek játéka. Leginkább a Fülöp atya karaktere tetszett. A díszletet ötletesen oldották meg forgó mechanizmussal. Remélem, lesz még alkalmunk ismét színházba menni – mondta el Czombos Balázs.

Fotó: Vargáné Gyömrei Anita tanárnő

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.