- hirdetés -

Országosan huszonkettedik, megyei szinten ötödik alkalommal rendezik meg január 22-én a Doni Emléktúrát, emlékezve a Don-kanyarban helytállt és hősi halált szenvedett magyar katonákra.

A két szervezet, a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) és a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület szervezésében megvalósuló emléktúra Gádoroson, a művelődési háztól indul, 22-én szombaton reggel nyolckor.

A Kossuth utcán lévő I. és II. világháborús emlékműnél tartanak megemlékezést. Koszorúzás után elindulnak az alföldi kéktúra útvonalán Árpádhalomig. A kastélyban lesz az első pihenőpont (9 km).

– A Turul szobor megtekintése után a K+ útvonalon érintjük a dombot, amelyen a legenda szerint Árpád vezér sátra állt. Utunkat folytatjuk a jelzésen, majd a kövesutat elhagyva az első dűlőnél balra fordulva jelzetlen úton megyünk a Justh majori dűlőig, azon jobbra térünk. Szentetornyán az evangélikus parókiánál érjük el a második frissítőpontunkat(18 km). Az Itt található első világháborús emlékmű koszorúzása után, délután egykor indulunk tovább. Corvin János utcai temető, Laposi temető, Szentesi úti temető hősi sírjai, egy-egy megállóhely. Gyopárosfürdőn a hősök ligetében az emlékkőnél lesz az utolsó megemlékezés. Innen már csak pár lépés a cél, az Alföld Gyöngye szálló – ismertette a programot Antal László hö. alezredes, a Békés menetszázad parancsnoka.

Archív fotó: OrosCafé

Résztvevőknek túra és emlékhely leírást biztosítanak, emléklapot és kitűzőt adnak teljesítésük elismerésül. Az emléktúrára bármelyik emlékhelynél lehet csatlakozni. Díjazást az a résztvevő kap, aki legalább két egymás utáni emlék helyet érint az emléktúra résztvevőivel.

Antal László elmondta, hogy mintegy ötven fő részvételére számítanak az emléktúrán, de örülne, ha többen is csatlakoznának.

A rendezvény társ szervezője a Viczián Zoltán vezette Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület, amely nem először vesz részt a túrán és a szervezésben.

– Második alkalommal veszünk rész a szervezésben. Úgy gondoltuk, hogy a Pünkösdi Zarándoklat és az Emléktúra szellemiségében hasonló. Fontos számunkra az emlékhelyek bemutatása és az is, hogy ezek az emlékeink ne menjenek feledésbe – emelte ki az egyesület vezetője.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.