- hirdetés -

A lehetőségek maximumát kihasználva sikeresen szerepeltek az orosházi úszók. Schmidt Jenő edző értékelte a szezont.

Felkészülés vendégségben

– Egyesületünk célja városunk úszósportjának életben tartása, melyet az úszósport népszerűsítésével, úszásoktatással, szabadidős foglakozások szervezésével és úszóink tervszerű felkészítésével, versenyeztetésével kívánunk teljesíteni. Feltételeink lényegesen nem változtak, a nyári hónapok kivételével az év nagy részében a környéki települések uszodáiban végeztük edzéseinket, Tótkomlóson, Nagyszénáson, Hódmezővásárhelyen – kezdte az értékelést Schmidt Jenő edző.

Növekvő létszámmal edzettek

– 2021-ben 79 úszó rendszeres edzését irányította egyesületünk. A versenyzők csoportjának edzéseit én irányítottam. A kezdő és a haladó úszókat Duszka-Selmeczi Edit készítette fel. A „kondicionálók” és a „szabadidősök” foglakozásait Gabnai Lívia vezette. Nehézségeink ellenére lehetőségeinket igyekeztünk maximálisan kihasználni, melynek eredményeként sokat fejlődött tanítványaink teljesítménye.

Sok-sok érem egyéni csúcsokkal

– Ebben az évben 25 versenyen vettünk részt, melyből egy országos bajnokság, 13 hazai rendezésű nemzetközi verseny, 6 országos verseny, 4 régiós verseny és egy körzeti verseny volt. Sportolóink közül 24-en álltak dobogóra, összesen 82 aranyérmet, 95 ezüstérmet és 100 db bronzérmet vettek át. Egyesületünk hagyományos versenyét, a Nagy Sándor Emlékversenyt idén is meg tudtuk rendezni. Nyolc egyesület 160 úszóval érkezett Orosházára. Ősszel a helyi DSB-al közösen megrendeztük a Városi Úszó Diákolimpiát is.

Büszkék lehetnek eredményeikre az orosházi úszók (fotó: egyesület)

Bogár Viktória (2007) az Országos Serdülő Bajnokságon első évesként 400 m vegyesen 13. helyen végzett, s az ősszel – megjavítva legjobb idejét – a nyolcadik helyre került a ranglistán. Sokoldalúságát mutatja, hogy hét versenyszámban aranyjelvényes szintet teljesített. 2021-ben teljesítménye és eredményei alapján tagja volt a „Jövő Bajnokai program” Dél-alföldi régió válogatottjának.

Dávid Olivér (2011) a Regionális Delfin Bajnokságon egy ezüst- és öt bronzérmet vehetett át. Hat aranyjelvényes szintidő mellett három számban ezüstjelvényes, a ranglistán 400 m gyorson nyolcadik, 200 m-en kilencedik helyen zárt.

Walki Dorina (2012) a Regionális Delfin Bajnokságon nyolc versenyszám után állhatott dobogóra, 100 és 200 m mellúszásban elsőként ért célba. Hat versenyszámban elért aranyjelvényes szintidő mellett három számban ezüstjelvényes időn belül teljesítette a távot.

Furák-Szabovik Kirill (2013) elsősorban gyorsúszásban jeleskedett, 100 és 200 méteren aranyjelvényes időn belül úszott, 50 m gyorsúszásban negyedik helyen végzett a ranglistán.

Ezüstjelvényes minősítést ért el Antal András (2005), Albert-Sárközi Barnabás (2010), Furák-Szabovik Tessza (2008) és Kiss Milán (2011), bronzjelvényes úszóink voltak Torda György (2005), Szkaliczki-Gyenge Péter (2010) és Asztalos Jázmin (2010). Eredményeinkhez, sikeres felkészülésünkhöz nagy segítséget nyújtott Fehér Lajos, egyesületünk elnökhelyettese, akinek ezúton is köszönjük a támogatást – tette hozzá Schmidt Jenő.

További célok, feladatok

– Az idei évhez hasonlóan 2022-ben is 20-25 versenyre kívánunk nevezni. Az egyesületek nagy részének megvannak a saját nehézségei, működési gondjai, a versenyeken viszont azonosak a feltételek. A felkészülés során tervszerű, rendszeres munkával le kell küzdenünk hátrányunkat, ugyanakkor meg kell próbálnunk javítani körülményeinken. Növelni kívánjuk egyesületi tagjaink létszámát, igyekszünk egyre több fiatalt bevonni a versenysportba, több úszót kell felkészítenünk a szakmai minimum vizsgákra – számolt be az eredményekről és célokról Schmidt Jenő edző.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.