- hirdetés -

A Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági jogkörében eljárva, a BE/23/1291-2/2021. ügyiratszámú határozatában É.:46,746460 K.:20,826430 koordinátájú kitörési pont körül 10 km sugarú körben lévő Békéscsaba, Csabacsűd, Csorvás, Gyomaendrőd, Hunya, Kamut, Kardos, Kétsoprony, Mezőberény, Nagyszénás, Orosháza, Örménykút, Telekgerendás települések érintett területére vonatkozóan,

magas pathogenitású madárinfluenza fertőző állatbetegség megállapítása miatt felügyeleti (megfigyelési) körzetet rendelt el.

A területek határán a fő közlekedési utakon „Madárinfluenza felügyeleti körzet” feliratú táblákat helyeznek el.

A felügyeleti (megfigyelési) körzetbe tartozó baromfitartó gazdaságokra / háztáji udvarokra az alábbi intézkedéseket rendelik el:

  1. A településen/településrészen minden baromfiállományt, egyéb, fogságban tartott szárnyast a gazdaság/udvar kijelölt épületében zártan kell tartani, Amennyiben ez nem megoldható vagy az állatok jólétét veszélyeztetné, akkora területet kell lekeríteni és hálóval lefedni a kifutóból/legelőből, melynek alapterülete megegyezik az ólazott tartásnál az állatok számára szükséges alapterülettel, hogy a gazdaság más baromfiállományaival, más fogságban tartott madarakkal, továbbá a vadon élő madarakkal ne érintkezhessenek.
  2. A baromfit zárt térben vagy olyan védelmet biztosító helyen kell etetni és itatni, amely kellőképpen meg akadályozza a vadon élő madarak berepülését, és így azoknak a baromfi táplálására szolgáló élelemmel vagy vízzel való érintkezését.
  3. A baromfiállományokat fajonként, hasznosítási irányonként és korcsoportonként számba kell venni. A baromfiállományokat hatósági vagy hatósági jogkörrel felruházott állatorvosok felkeresik klinikai vizsgálat céljából, szükség esetén mintát vesznek az állományból. Az ellenőrzésről jegyzőkönyv készül. Az állomány állatorvosi ellenőrzését és diagnosztikai vizsgálatát az állattartók tűrni kötelesek.
  4. Tilos a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak vásárainak, piacainak, kiállításainak, vagy egyéb csoportos bemutatásának, versenyének a rendezése.
  5. Tilos a baromfi, vagy más fogságban tartott madarak vadállomány újratelepítése céljából történő szabadon engedése.
  6. Tilos beszállítani, kiszállítani és a területen belül szállítani közúton, vasúton:
  • baromfit, tojásrakás előtt álló és napos baromfit;
  • más, fogságban tartott madarakat;
  • étkezési és keltetőtojást;
  • baromfi vagy más madarak állati melléktermékeit (hullák, és tartásukból származó használt alom, trágya, hígtrágya), valamint tilos ezek szétszórni.
  • A szállítási tilalom nem vonatkozik:
  • a gazdaságok magánjellegű szervizútjain történő belső szállításra;
  • a megfigyelési körzeten közúton vagy vasúton történő, kirakodás vagy megállás nélküli átszállításra

7. A Hatóság bizonyos feltételek teljesülése esetén külön kérelemre, az OJK jóváhagyása után, engedélyezheti megfigyelési körzetben lévő gazdaságból:

a./ Baromfi szállítását azonnali levágásra a kijelölt vágóhídra az alábbi feltételekkel:

  • a vágóhídra küldést megelőző 24 órán belül hatósági állatorvosi vizsgálat;
  • azon megyei kormányhivatal, melynek illetékességi területén belül a kijelölt vágóhíd található, értesítését követően hozzájárul a baromfi fogadásához. A kijelölt üzem a vágás megtörténtéről késedelem nélkül jelentést tesz (a levágott állatok számának és össztömegének feltüntetésével) az állatok származási helye szerint illetékes megyei kormányhivatal felé;
  • szállítást megelőző 48 órán belül 60 db légcső- vagy kloáka tampon mintát kell venni minden olyan termelési egységből, amelyből a baromfit levágásra szánják. A vizsgálatot az ÁDI nemzeti referencia laboratóriumában kell elvégezni, a szállítás előfeltétele a laborvizsgálat kedvező eredményének rendelkezésre állása;

b./ Tojás rakás előtt álló és napos baromfi szállítását Magyarország területén lévő olyan gazdaságba szállítása:

  • amelyben nincs más baromfi;
  • amelyet a megyei kormányhivatal előzetes értesítés alapján már engedélyezett, és hozzájárult a baromfi fogadásához;
  • a gazdaságba érkezését kővetően hatósági megfigyelés alá kell helyezni és legalább 21 napig a rendeltetési gazdaságban kell maradnia;
  • továbbá napos esetében bármely más gazdaságba, ha a napos baromfi a védő- és megfigyelési körzeteken kívül fekvő baromfitartó gazdaságokból származó és a keletetőben elkülönítetten kezelt keltetőtojásból kelt ki.

c./ Keltetőtojás szállítását keltetőbe, ha a tojást és annak csomagolását feladás előtt fertőtlenítik és nyomon követhetőségük biztosított.

d./ Étkezési tojás szállítását:

  • csomagolóközpontba egyszer használatos csomagolásban, ha a létesítményt a rendeltetési hely szerinti illetékes megyei kormányhivatal kijelöli;
  • tojástermék gyártó üzembe;
  • ártalmatlanításra.

e./ Állati melléktermék (hulla, használt alom, trágya, hígtrágya) szállítását: kijelölt telepre köztes tárolás vagy egyből a madárinfluenza vírusok lehetséges jelenlétének megszüntetését szolgáló kezelés céljából.

8. A gazdaságok be- és kijáratánál járművek és személyek fertőtlenítésére alkalmas eszközt és fertőtlenítőszert kell elhelyezni. A baromfitartó gazdaságokkal érintkezett bármilyen eszközt, járművet, beleértve a gazdaságba belépő vagy onnan távozó személyek járműveit is, haladéktalanul takarítani, fertőtleníteni kell.

9. A baromfi vagy más, fogságban tartott madarak, valamint a hús, takarmány, trágya, hígtrágya és alom, és minden más, vírussal történt fertőzésre gyanús dolog vagy anyag szállítására használt járművet és eszközt a használatuk után azonnal takarítási, fertőtlenítési eljárásnak kell alávetni

10. A gazdaságba be- vagy onnan kilépő személyeknek az alábbiakat kell betartani

  • öltözet cseréje csak a gazdaságban tartózkodás során használt munkaruhára, vagy teljes egyszer-használatos vagy fertőtleníthető védőruházatra,
  • a gazdaság bejáratában kéz- és lábfertőtlenítés,
  • a látogatási naplóba a gazdaságba belépő minden személy adatainak bejegyzése.

11. A gazdaságba csak Hatóságom engedélyével vihető be baromfi, más, fogságban tartott szárnyas, valamint háziasított emlős, kivéve azokat az emlősöket, amelyeknek csak az emberi lakóhelyül szolgáló területekre van bejárásuk, ahol nem érintkezhetnek baromfival, illetve fogságban tartott madarakkal, valamint ketreceikkel.

12. A gazdaságban észlelt megnövekedett megbetegedési vagy elhullás! arányt, továbbá a termelési adatokban bekövetkezett jelentős változást, különös tekintettel az alábbiakra:

  • a takarmány- és vízfelvétel csökkenése meghaladja a 20%-ot,
  • a tojástermelés visszaesése két napnál tovább meghaladja az 5%-ot,
  • egy hét alatt az elhullási arány meghaladja a 3%-ot,
  • bármilyen a madárinfluenzára utaló klinikai tünetet, kórbonctani elváltozást
  • a tulajdonosnak haladéktalanul jelentenie kell az illetékes járási hivatalnak.

Az elrendelt intézkedések, a fertőzött gazdaság előírások szerint elvégzett takarítása és fertőtlenítése befejezésének napjától számított 21 napig tartó pihentetést követően legkevesebb 30 napot követő visszavonásig maradnak érvényben.

Kiemelt kép: pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.