- hirdetés -

A napokban az evangélikus templom kertjében egy imaösvény létesült. A mindenki számára nyitott, bármikor látogatható nyolc állomásos ösvény alkalmat ad az adventi időszakban egy kis elmélyülésre.

Az evangélikus templom kertje előtt sétálókat különleges látvány fogadja, egy imaösvényt hoztak létre a helyi egyházközösség tagjai, amely az advent utolsó hetében, valamint karácsony napjaiban bárki számára elérhető, szabadon látogatható.

Az imaösvény minden állomása egy-egy betlehemi szereplőhöz kapcsolódik, a készítők egy-egy rövidebb igeszakaszt is kiemeltek és kihelyeztek a karácsony történetéből, amely alapján imádságra, elmélkedésre hívják az arra járókat.

Gondolj együttérzően a nehéz sorsúakra! (Fotó: Horváth Bence)

– Az volt a célunk, hogy segítsük az orosháziak karácsonyra hangolódását – mesélte Felegyi-Németh Mária evangélikus lelkész. – Sajnálatos módon az idei évet is beárnyékolja a koronavírus, épp ezért nem mertünk nagyobb tömegeket megmozgató programokat szervezni. Az adventi időszakban szokás, hogy egy evangelizációs sorozatot rendezünk a gyülekezetünkben, de most ezt is elmaradt a járvány miatt. Igaz, felsőbb utasítást nem kaptunk erre vonatkozóan, mégis úgy éreztük, ez a felelősségteljes döntés. A családi alkalmainkat is szüneteltetjük, ezen hiányok pótlására alakítottuk ki a szabad térben ezt az imaösvényt.

Bibliai idézetek az üvegcséből (Fotó: Horváth Bence)

A helyi evangélikus közösség vezetői a járványhelyzet idején is mindenképp szerettek volna lehetőséget biztosítani az elmélkedésre, imádkozásra. A szabadtéren található nyolcállomásos ösvény időkorlát nélkül látogatható, így bármikor módja lehet az arra járóknak az Istenre való ráhangolódásra. A templomkertet a héten nem zárják be, sőt délután 2-től este 10-ig fel is kapcsolják az állomásokon található (elektromos) gyertyákat, így sötétedés után is járható az ösvény. Az állomásokon található feladatok között találunk olyanokat, amelyeket a családtagok együtt is véghez vihetnek, ilyen például a közös daléneklést, amelyet fotón vagy videón megörökítve bátran feltölthetnek a szülők a Tipegő istentisztelet Facebook oldalára is. A közösség tagjai így gyönyörködhetnek a másik gyermekében is, és egy kicsit közelebb érezhetik magukat egymáshoz a családok.

– A tervünk, hogy karácsony napjain éjjel-nappalra felkapcsoljuk az ösvény útjelző fényeit. A szentesti éjféli istentiszteletünk részeként pedig – amennyiben az időjárás is megfelelő lesz hozzá – közös sétára invitáljuk az istentisztelet résztvevőit. Mécsesekkel a kezekben, énekelve szeretnénk végighaladni az ösvényünkön – tette hozzá Felegyi-Németh Mária.

Tanár és diák együtt énekelte a Kiskarácsony, nagykarácsonyt (Fotó: Horváth Bence)

Az imaösvény több érzékszerv igénybevételével segíti az Istennel való találkozást. Készítői javasolják, a rajta járó igyekezzen kizárni erre a röpke időre a világ zaját, a többi ember jelenlétét! Míg rajta jár, figyeljen befelé, és őrizze a csendet!

Találunk egy kedves, szimbolikus feladatot is az ösvényen járva, miszerint helyezzünk át az egyik földön található cserépből egy követ a mellette lévőbe. Mindeközben gondoljunk valamire, amiről tudjuk, legjobb lenne elengednünk…Az ilyen, és ehhez hasonló gyakorlatok segíthetnek bennünket a hitünk megélésében.

Az imaösvény kb 30-60 perc alatt járható végig, de bármikor megszakítható illetve folytatható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.