- hirdetés -

A kiszolgáltatott helyzetben lévő idősek gyakran áldozatául esnek különböző csalásoknak. Évek óta működik és folyamatosan megújul az „unokázós” csalós módszer. A csalók pénzt csalnak ki, vagy például vízóra-leolvasónak kiadva magukat bejutnak a lakásba, melyet kifosztanak.

Az ingatlanos, „unokázós” csalók mellett a bóvli ágynemű garnitúrával, vízszűrőkkel, sodaturmixokkal házaló „kereskedők” is előre kiszemelik az áldozataikat, akik nagyrészt egyedül, elszigetelten élő idősek. Gyakran választanak olyat is, aki mentálisan már zavart lehet. 2018 áprilisa és 2020 februárja között egy tízfős csoport tagjai országszerte 28 helyen követtek el bűncselekményeket. Az ország kilenc megyéjében, köztük Békés megyében károsították meg a nyugdíjasokat. Többen jelentek meg egyszerre egy helyen, volt, ahol azt mondták, hogy az áramszolgáltatótól jöttek és túlfizetést hoztak vissza készpénzben, másoknak gyógyszertámogatást ígértek. Ezért is fontos, hogy az idősebb generációt ne érjék váratlanul az ilyen támadások. Kiemelt jelentősége van annak, hogy az idős rokonokat, ismerősöket, barátokat a hozzátartozók figyelmeztessék a veszélyekre.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizni kell a hívás valóságtartalmát. Fel kell hívni azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, tájékozódni kell. A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak. Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget. Az idősek ne beszéljenek idegenek előtt vagy nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén meg kell jegyezni személyleírásukat, gépjárművük rendszámát. Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben el kell kérni az igazolványukat, majd ellenőrizni az adatokat a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán.

Bűncselekmény esetén azonnal tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.