- hirdetés -

Igencsak mozgalmasra sikerült a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének 2021-es éve. A szervezet igazgatója, Tóth Zoltánné segítségével idéztük most fel a legfontosabb pillanatokat.

A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének illetékességi területén (Orosházán kívül ebbe beletartozik még Tótkomlós, Békéssámson, Kardoskút, Pusztaföldvár, Csanádapáca, Csorvás, Gádoros, Nagyszénás és Gerendás is) eseménydúsan zajlottak a programok a 2021-es évben. Összesen 133 alkalommal szerveztek véradást idén, ahol mintegy 2900 véradó jelent meg, a tervükbe vállalt számok közel 100 százaléka, mintegy 130 új véradó részvételével.

A Csorvási út 8. szám alatti székházban mintegy 700-800 fő leendő gépjárművezető tette le az elsősegélynyújtó vizsgáját. Emellett egészségnevelő tevékenységet is végeztek kontrollszűrések formájában (ez vérnyomásmérést, cukorszint ellenőrzést, életmódbeli tanácsadást is jelent) 6 alkalommal, melynek során mintegy 200 főt sikerült elérniük.

– A Lányból nővé programunk során 6 általános iskolába juttatunk el betéteket, valamint egy bázisóvodánk (Forrás Református Óvoda) és két bázisiskolánk (Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Táncsics Mihály Gimnázium) van, ahol pedig az ifjúság segítette nagy mértékben a munkánkat a rengeteg önkéntes mellett. A Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatósága által alapszervezeteknek kiírt pályázatokon bázisiskolánk is pályázott és valósított meg gyermeknapi programot, ahol a Vöröskereszt tevékenységeinek népszerűsítése volt a cél

Egész évben sok adományozó támogatta a véradókat. Kiemelkedő adományozó volt idén az MMD Kreatív Stúdió Kft., a Pingvin Fagyizó Orosháza, a Mónika Bőrdíszmű, Debreczeniné Jártó Róza, Bakk Csabáné, Kasza Béláné, Börcsök Imréné és fia, valamint a Drahota Méhészet – árulta el Tóth Zoltánné, a Békés Megyei Szervezet igazgatója.

A Református iskola udvarán zajlott a gyermeknapi program (Fotó: Horváth Bence)

A Református iskola ifjúsági alapszervezetének Ép testben ép lélek gyereknap pályázatán végül összesen 479 fő vett részt. A Vöröskereszt Hősképző programját első alkalommal rendezték meg június 14-én az intézményben gyereknapi programként. A program keretében meghirdetett véradó eseményen (a legtöbb véradót toborzó osztály minden tanulója apró ajándék jutalmat kapott) szép számmal vettek részt szülők, tanárok vagy éppen az iskola ifjúsági lelkésze.

Forgószínpad szerűen, amíg 1-1 csoport totót töltött, illetve az alapvető elsősegély bemutatón vettek részt, mások az iskola tornatermében felállított akadálypályán mutathatták meg ügyességüket, illetve az iskola udvarán felállított ugrálóvárat is bevehették, ezzel is kielégítve mozgásigényüket. A gyereknap célja volt a szórakozás mellett a gyermekek számára is hasznos, ismeretbővítő programok kialakítása, valamint a Vöröskereszt eszméinek megismertetése.

Hasznos, ismeretbővítő programokkal készültek (Fotó: Horváth Bence)

Az iskola tanulói a nap folyamán hasznos, gyakorlati tudásra tehettek szert, életkornak megfelelően összeállított totó kitöltésével, valamint önkéntesek mutatták be az alapvető elsősegélynyújtó lépéseket, az Ambu baba használatát. Helyes táplálkozással kapcsolatos ismereteiket emellett aszfaltrajz versenyen bizonyíthatták. Az iskola legkisebbjei az iskolai védőnők bevonásával elevenítették fel a napi rutinná vált – a pandémia idején különösen fontos – higiéniai szabályokat, a helyes kézmosás, fogmosás, testápolás fontosságát.

– A Szociális Alap 2021 pályázatán gerendási alapszervezetünk is pályázott (100 lépéssel közelebb a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt megismeréséhez fennállásának 100 évfordulójára) 43 fő érintésével. A napot a mottónak megválasztott 100 lépés megtételével kezdtük meg. Minden megjelent óvodás magához vett egy Magyar Ifjúsági Vöröskereszt logóval díszített papírzászlót, melyet a 100. apró lépés megtétele alatt mosolyogva lengetett. Ezután a rajzokat tekintettük meg, majd a Családi Nap keretén belül a Vöröskereszt logójával ellátott kincset kerestek az udvaron – tudtuk meg.

Adománygyűjtések terén is mozgalmasan alakult a 2021-es évük (Fotó: markamonitor.hu)

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2021-ben is kiemelt szerepet kapott a szociális tevékenység az egyesület életében. Lakossági ruhaadományokat fogadnak és osztanak folyamatosan igény szerint, a rászoruló lakosság számára. A Penny Marketben december 10-11. között tartós élelmiszer adománygyűjtést tartottak, melyen 4 orosházi alapszervezet vett részt. A gyűjtés során 575 kilogrammnyi tartós élelmiszert, 12 kilogramm édességet gyűjtöttek, mellyel 146 fő szociálisan rászorulót és családjaikat támogatták.

Az OXXO Energy Orosházi NKC szervezésében tartott gyűjtéssel szintén szociálisan rászoruló családok karácsonyát kívánják szebbé tenni. Az oltóponton emellett november végén 11 önkéntes és 1 főmunkatárs segítette a munkát és osztotta a teát a várakozóknak.

– A munka Szabóné Börcsök Márta (06709338291, marta.szabone@voroskereszt.hu), orosházi területi munkatársunk irányításával folyik a Csorvási út 8. alatti székházunkból. Márti lelkiismeretes és fáradhatatlan munkájának is köszönhető a Területi Szervezet eredményessége, hiszen az ő irányításával végzi a sok önkéntes a tevékenységeinket. Köszönet érte neki és a területen tevékenykedő önkénteseinknek is – tette hozzá Tóth Zoltánné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.