- hirdetés -

A Szironta Együttes adventi harangkoncertjével folytatódott a Térzene sorozat december 9-én a Petőfi Művelődési Központban. A formáció különleges hangszereken, kézi harangokon szólaltatott meg klasszikus vagy épp könnyűzenei műveket és idézte meg a karácsony hangulatát az intézmény Szokolay Sándor-termében.

Az Orosházán, december 9-én fellépő Szironta Együttes 2004-ben alakult egy Fejér megyei kis faluban, kezdetben magyar fejlesztésű csengettyűkkel, majd 2016-tól a most is látható, hallható amerikai, úgynevezett handbellekkel zenélnek. Sólyom Balázs, az együttes tagja, egyben ügyvezető igazgatója elmondta, fellépéseik során alapvetően a klasszikus zeneirodalomból merítenek, de a populárisabb műfajokat, a filmzenéket is előszeretettel idézik fel hangszereikkel az előadások során.

– Meglátni és megszeretni – ez volt a kulcsmomentuma annak a történetnek, hogy miért pont a harangokra, csengettyűkre esett a választásunk. Akkori zenetanárnőnk mutatta be nekünk ezeket a fantasztikus hangszereket, de nekünk is nagyon hamar megtetszett és megerősítettük őt abban, hogy ezen szeretnénk játszani. Elkezdtük a magyar csengettyűkkel, majd szinte rögtön felfedeztünk ezeknek az amerikai nagytestvéreit is, ez a régi vágyunk pedig 5 évvel ezelőtt végre valóra vált, így most már egyszerre foglalkozunk a magyar és amerikai hangszereinkkel – árulta el.

Hozzátette, joggal gondolják úgy az emberek, hogy a harangok a karácsony hangszerei, így nekik is az adventi időszak számít a legmozgalmasabbnak, a csütörtöki napon is már nem az első koncertjük volt a Petőfi Művelődési Központban tartott előadás. Bár egész évben koncerteznek, de ebben az időszakban összesen 60-nál is több helyszínen láthatják és hallhatják a harangokat az érdeklődő zenekedvelők, mely alkalmakra az adventi időszaknak megfelelő zeneművekkel is készülnek.

A rövid, de annál tartalmasabb előadáson így senkinek sem maradhatott semmilyen hiányérzete, az együttes tagjai ugyanis a klasszikus zeneművek mellett a karácsonyi időszakhoz, adventhez kapcsolódó film- és slágerzenéket is megidézték műsorukkal. Nem is maradt el a tapsvihar egyik produkció végén sem, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy nem a 2021-es volt az utolsó olyan adventi időszak, amikor a Szironta Együttes Orosházán koncertezett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.