- hirdetés -

Péntek este a művelődési központban gyülekeztek a pálinka készítés és kulturált fogyasztás barátai. Az Orosháza és Térsége Gazdakör volt a kezdeményező.

A mintegy harminc fős hallgatóság, Benkő Lajos gazdaköri alelnök megnyitója után két rendkívül érdekes előadást hallgathatott meg a pálinka elkészítésével és történelmével kapcsolatban. Mint Brlázs Róbert a gazdakör elnöke elmondta, az összejövetel nem egyedi, folytatása is lesz és nem titkolt cél, hogy megalakulhasson az Orosházi Pálinka Klub, amely tevékenységének középpontjában e közkedvelt, folyékony hungarikum áll.

– Egy nagyon kedvező folyamat indult el Magyarországon. Megpróbálják a pálinkát, mint gasztronómiai kincset és értéket egy magasabb színvonalra emelni. Ezt szeretnénk Orosházán is meghonosítani. Az első lépéseket a Hagyományok-Ízek Versennyel megtettük, de egyfajta gondolkodásmód váltás is szükséges, mind a pálinka készítők, mind a fogyasztók között. A megalakuló klub a minőségi pálinka fogyasztást és minőségi pálinka kultúrát szeretné meghonosítani a városban és környékén – mondta el az elnök.

Sok hibát lehet elkövetni a pálinka készítésénél (Fotó: gazdakör, Gál László)

A pénteki volt az első összejövetel. Brlázs Róbert szerint az első néhány összejövetelen kap majd végső arculatot az alakuló klub működési formája, céljai és tevékenysége.

Az első előadó Dúl Udó Endre pálinka mester szerint azon túl, hogy a pálinka nemzeti kincsünk, egy élelmiszer is, melyet mindig lehet és kell is jobban csinálni.

– Sok téves elképzelés van a pálinka készítése során, ami hibákat eredményez. A gyümölcs kiválasztásától kezdve a cefrézésen, a lepárláson keresztül, egészen a tárolásig fontos, hogy ezeket kiszűrjük a folyamatból, hogy méltó lehessen a pálinkánk a hírnevéhez, hungarikum mivoltához. A pálinka klubok ebben segíthetnek – emelte ki az előadó.

Fabulya Attila mutatta be a pálinka hétszáz éves történelmét (Fotó: gazdakör, Gál László)

A pálinka történelméről, a megjelenése óta eltelt hétszáz évről adott összefoglalót az este második előadója, Fabulya Attila, okleveles pálinka bíráló.

– Viszonylag kevesen tudják, honnan ered a magyar pálinka, idők során milyen csúcsokat és mélységeket járt meg, illetve milyen szerepe van a nőknek a pálinka történelmének. Véleményem szerint, aki a pálinka kultúrájában el szeretne mélyülni, annak ezekről is kell hogy legyen információja – tette hozzá a Csabai Pálinka Klub szakmai vezetője.

A két szakértő segítségével hat pálinkát minősítettek (Fotó: gazdakör, Gál László)

A két rendkívül érdekes előadás után következett a pálinka kedvelők számára az est egyik fontos és kellemes pontja. A két szakember vezetésével értékeltek, bíráltak hat tétel pálinkát.

Az első nagy sikerű összejövetelt követi majd a folytatás, melyben a tagok megismerkedhetnek a különböző pálinka lovagrendekkel is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.