- hirdetés -

A pandémia kezdete óta sok cégnek kellett áttérni az online működésre, hogy folytathassák tevékenységüket. Azzal, hogy az emberek egyre többet használják az online szolgáltatásokat, nagyot nőtt a kiberbűnözők mozgástere. A rendőrség mind a vásárlókat, mind az eladókat óvatosságra kéri.

Az év végi ünnepek közeledtével az online vásárlások száma várhatóan még inkább megsokszorozódik majd. Épp ezért indította el a rendőrség az E-Commerce nemzetközi akciót, melynek célja az online csalások, illetve az azt megelőző illegális kártyaadat szerzések lehetőségének visszaszorítása, mely közvetve vagy közvetlenül a vásárlókat, kereskedőket, csomagküldő szolgálatokat és pénzintézeteke is egyformán sújtja.

Ez ellen fellépni közös érdek, így az akcióhoz 18 másik országhoz hasonlóan a magyar rendőrség is csatlakozott. Ez az októberi hónapban zajlott, melynek keretében 28 embert tartóztattak le, akik csalással gyanúsíthatóak, módszereik különböző bankokkal kapcsolatos mobil applikációkhoz voltak köthetők, amivel illegális fizetéseket és vásárlásokat végeztek.

A rendőrség továbbra is arra kér mindenkit, ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá, továbbra is fontos betartani a következő alapszabályokat: Érdemes mindig megbízható forrásból vásárolni, valamint ellenőrizni a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről. Gondoljuk át kétszer, mielőtt fizetünk és használjunk bankkártyát! Ellenőrizzük, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!

Ne küldjük el a bankkártya adatainkat emailben vagy lefotózva, ha pedig nem vásárolunk, ne adjuk ki kártyaadatainkat. Nem árt ellenőrizni az adott weboldal fizetési biztonságát, meggyőződni az adatátvitel biztonságáról. Végül mentsük el az összes online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot. Kereskedőknek is érdemes odafigyelniük, hogy minden alkalmazottjuk ismerje az online csalással kapcsolatos problémákat.

Nekik is érdemes naprakésznek lenniük a fizetési csalások típusaival kapcsolatban és legyenek eszközeik megelőzni ezeket. Érdemes lehet megismerniük vásárlóikat annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak róla, hogy a fizetés valóban megtörténik és bankkártya-jogosulttól származik.

Kiemelt kép forrása: police.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.