- hirdetés -

Az orosházi szakember innovatív eszközökkel dolgozik halláskárosultak segítéséért. Elmondása szerint az utóbbi években a tudomány fejlődésének is köszönhetően kimagasló eredményeket érnek el. „A jövőben képesek lehetünk siket embereknek az ép hallással közel azonos minőségű hallást biztosítani” – emelte ki Dr. Dimák Balázs, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának mérnöke interjúnkban.

– Mely iskolákban kapta meg az alapokat?

Általános iskolai tanulmányaimat a mai Vörösmarty Mihály Általános Iskolában kezdtem meg 1998-ban, emelt óraszámú informatikát tanultam. A fiatalabb generációnak jelezném, nagy szó volt akkoriban, hogy minket leültettek számítógépek elé. A Táncsics Mihály Gimnázium és Szakközépiskolában matematika-fizika tagozaton érettségiztem le, majd 2010-ben a Szegedi Tudományegyetemen kezdtem meg a tanulmányaimat a több természettudományos tárgyat tömörítő molekuláris bionika BSc szakon. Ezt követte a mesterképzés elvégzése, az info-bionika MSc, később az alkalmazott klinikai orvostudományok doktori iskolát fejeztem be summa cum laude minősítéssel. Itt szeretném megköszönni a valaha is Orosházán tanító tanáraimnak a rengeteg türelmet, segítséget és elhivatottságot, amit irányomba, illetve a pályájuk irányába mutattak.

Dimák Balázs életében egyensúlyban van a munka és a sport (fotó: DB)

– A jelenlegi szakterületével hogyan került először kapcsolatba?

Az egyetemen volt egy kurzusunk hallás témában. Nagyon izgalmasnak tartottam ezt a területet már akkor is, így sikerült 2013-ban a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján a BSc szakdolgozatomat megírni. A lelkiismeretes munkámra tekintettel itt kaptam előbb részállást, majd később teljes munkaidős állást. Az élet különös fintora, hogy az egyik témavezetőm szintén orosházi származású. Mellékállásban dolgozok egy informatikai cégnél is, ahol szintén orosházi vezetés van, dr. Horváth Péter irányításával.

– Milyen pozícióban dolgozik és milyen feladatokat lát el?

Tudományos munkatársként végzem a munkámat a klinikán. A munkanapjaim nagy részét a „betegellátás” tölti ki. Jól tudjuk, hogy a szőrsejtek a csigában találhatóak és mechanikai mozgás hatására elektromos impulzusokat adnak le, amelyek idegelemeket stimulálva hangélményhez juttatnak bennünket az agyunkon keresztül. Különböző okoknál fogva ezek a szőrsejtek elhalhatnak, vagy éppen ki sem alakultak, így az egyén hallásromlást fog tapasztalni, radikális esetben teljes hallásvesztést. Ezt nevezzük idegi eredetű halláskárosodásnak. Erre a megoldás a cochlearis implantátum. Ez tulajdonképp egy két részből, egy beültetett belső egységből és egy külső egységből álló hallókészülék. Orvos műti a belső egységet, én pedig a páciensek rehabilitációjával, a készülék finomhangolásával foglalkozom. A készüléket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 100%-ban fedezi.

A jelen állapot az az, hogy siket embereknek adunk vissza hallást. A mikrosebészet, a 3D-nyomtatás, illetve a genetikai manipuláció segítségével a jövőben – reményeim szerint – képesek leszünk az ép hallással közel azonos minőségű hallást biztosítani.

Dolgozom most egy projekten, ahol az emberi tényezőt megpróbáljuk minimalizálni, egy algoritmus által automatizálni a készülék beállítását.

Szabadidejében versenyeken is elindul (fotó: DB)

– Mit üzen a még pályaválasztás előtt álló fiataloknak?

Seneca azt mondta, hogy: „Semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja melyik kikötőbe tart.” Lássuk a céljainkat. De ha nem várt, illetve megoldhatatlan problémába, akadályba ütközünk, azt ne kifogásként kezeljük. Ez nem kifogás. Csupán egy megoldandó feladat.

Egy kis személyes kitekintést engedjenek meg megemlíteni. Gyereknek elhízott gyermek voltam. Lehet fogni genetikára, lehet fogni a diabetesre, lehet fogni asthmara, vagy bármire. Általános iskolában volt egy szigorú testnevelőm. Ő szerettette meg velem a mozgást. A következő ilyen nagy ugrás az életben a középiskola, ahol énekóráról a pályára kitekintve a testnevelés tanárnő futkosott körbe-körbe 45 percen keresztül. Akkor ez felfoghatatlan volt számomra. Egyszer azt mondta: „Balázs, te nem vagy annyira mozgáskorlátozott”. Ennek a mondatnak rengeteget köszönhetek. Szóval azóta hosszútávsportoló lettem. Ott van egy nagyon tartalmas mondás.

Én igyekszem ezen elv szerint élni az életem minden területét üzenve a fiatalabbaknak is: „Az út maga a cél”.

Kiemelt fotó forrása: hallanifogsz.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.