- hirdetés -

Csupán 31 évet élt, de munkássága jelentőségét remekül példázza, hogy két könyvtár is őrzi ma a nevét. Szűk tízévnyi irodalmi tevékenysége is elég volt ahhoz, hogy felejthetetlenné váljon…Az orosháziak és a gádorosiak emlékezetében mindenképp. A mai napon kerékpártúrával emlékeztek könyvtárunk névadójára, Justh Zsigmondra.

Justh Zsigmond országosan elismert író volt, igazi úttörő, aki parasztszínházával esélyt adott az egyszerű munkás emberek számára a kultúra, a szépirodalom megismerésére. Ma 127 éve, hogy elragadta őt a halál, mégis itt van most is közöttünk, hisz ahogyan azt Fekete István is írja: „Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.”

Minden év októberében koszorút helyeznek el a névadó sírján (Fotó: Horváth Bence)

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár elől 9 órakor indult el a csapat. 2016 óta minden évben kerékpárra ülnek a névadó tisztelői, hogy halálának évfordulóján meglátogassák a gádorosi Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár épületében található Justh Zsigmond emlékszobát, és hogy koszorút helyezzenek el a gádorosi temetőben az író sírjánál.

Nagy karrier várt rá…Sajnos fiatalon elragadta a halál

– 1999-ben vette fel az orosházi könyvtár Justh Zsigmond nevét, abban az évben lett 50 éves az intézmény – mesélte Buzai Csaba könyvtárigazgató az indulás előtt. – Több név is felvetődött, de mi nagyon örülünk, hogy rá esett a választás, hisz Justh Zsigmond egy kiváló művelődésszervező volt, aki íróként is nagyot alkotott. Óriási jelentőséggel bírt parasztszínháza, és emellett a Párizsban töltött évei alatt vezetett naplója miatt is nagyon szeretik őt az irodalom- és művészettörténészek, hisz ez az írás korhű dokumentumként szolgál a számukra. Nagy karrier várt rá íróként és művészetpártolóként egyaránt. Sajnálatos, hogy ilyen fiatalon életét vesztette.

34 kilométert tekertek összesen (Fotó: Buzai Csaba)

Komoly munka volt az emlékszoba létrehozása mögött

A könyvtár szervezésében megvalósuló kerékpártúrához bárki csatlakozhatott. Az első állomás a gádorosi temetőben Justh Zsigmond sírja volt, ahol a település polgármestere, dr. Szilágyi Tibor és a helyi művelődési ház művelődésszervezője fogadta a vándorokat, majd közösen koszorúkat helyeztek el az író sírjánál.

Dr. Szilágyi Tibor és Buzai Csaba (Fotó: gádorosi művelődési ház)

Ezt követően a kis csapat együtt ment tovább a gádorosi művelődési házba, ahol a vándoroknak lehetőségük nyílt az emeleten található Justh Zsigmond emlékszoba megtekintésére is. Az emlékszoba bemutatja a Justh családot, Justh Zsigmond életét, munkásságát gyermekkorától egészen korai haláláig. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt „Örökségünk, értékeink” című pályázaton nyert összeg felhasználásával és a helyi önkormányzat támogatásával jött létre, átadására 2000-ben került sor. Az emlékszoba kialakításának szakmai irányítását és berendezését a Budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusai végezték, a kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum anyagából állították össze.

A lelkes csapat méltóképp megemlékezett ma az íróról (Fotó: gádorosi művelődési ház)

A teljes táv, amit ma a vándorok az író tiszteletére megtettek, 34 kilométer volt, de ebben a csodás, napsütéses időben szinte észrevétlenül hagyták maguk mögött a métereket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.