- hirdetés -

Régi videófelvételek felidézésével várta vendégeit október 6-án a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az Országos Könyvtári Napok keretében ezúttal Orosháza múltjába, egészen az 1980-as, 1990-es évekig visszamenőleg nyerhettek bepillantást az érdeklődők.

– A mostani rendezvényünkkel az Országos Könyvtári Napok programsorozathoz kapcsolódunk, hiszen ezeknek a rendezvényeknek az egyik témaköre a könyvtárak múltidéző szerepe. A program az Orosháza múltja mozgóképeken címet viseli, melynek tulajdonképpen az a lényege, hogy elővettünk több régi videófelvételt, amit most megmutatunk a vendégeknek.

Törköly József mutatta be a felvételeket a közönségnek (Fotó: Horváth Bence)

Igyekeztünk minél jobban visszamenni az időben, egészen az 1980-as, 1990-es évekig, hogy ne csak az elmúlt 5-10 évből mutassunk emlékezetes pillanatokat. Ezek nem saját, a könyvtár által készített felvételek, hanem a könyvtárunk állományában vannak a Petőfi Művelődési Központtól átvett anyagok is, melyeket egykori munkatársuk Mészáros Gyula készített el, egyben egy úttörő munkát is végezve ezzel a következő generációknak – ismertette a részleteket Törköly József zenei könyvtáros.

Hozzátette, a program során összesen 8 részletet terveztek bemutatni, nagyjából egyórányi terjedelemben, melyek közt irodalmi, zenés és táncos felvételeket, valamint a múzeumi témájú videót is láthattak a rendezvény vendégei. Hiszen egy közösség történetének, múltjának nemcsak írott forrásai lehetnek. A blokkok végén ráadásul tartottak rövidebb szüneteket, ilyenkor az érdeklődők is elmesélhették egymásnak az adott felvétellel vagy korszakkal kapcsolatos emlékeiket vagy élményeiket.

Érdeklődve nézték vissza a régi idők nagy pillanatait (Fotó: Horváth Bence)

Törköly József elmondta, a jövőben is szeretnének minden évben legalább egy hasonló eseményt rendezni, hiszen több, mint 1000 felvétel van a könyvtár helytörténeti videótárában. Van mit bemutatni és bíznak benne, hogy erre lesz is még lehetőségük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.