- hirdetés -

2005 óta ünnepeljük szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket. Ezen a napon minden népmesét szerető gyerek és felnőtt megkülönböztetett tisztelettel fordul mind a magyar, mind más népek meséi felé.

Szinte mindannyian ismerjük a szegény ember legkisebb fiát, Többsincs királyfit, a vasorrú bábát, a sárkányt, az ördögöt, a szépséges királykisasszonyt. Mindannyiunknak beugrik egy-egy régi, gyermekkori emlék, amikor ezeket meghalljuk. A mese, ezen belül a népmese meghatározó élmény életünkben.

A Magyar Népmese Napját a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére ünnepeljük meg 2005 óta. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódhasson az új generációkra. A jeles ünnepnapnak Benedek Elek születésnapját jelölték ki. A népmese napján országszerte különböző, a mesékhez kapcsolódó programokkal szeretnék felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára, a magyar kultúra kincseinek megőrzésére és a hagyományok ápolására.

A gyerekek ezúttal a Méhkirálynő meséjét hallhatták (Fotó: Dancsó József)

A Justh Zsigmond Városi Könyvtárban is óvodás csoport járt ezen a nevezetes napon. Felhúzták a hétmérföldes csizmát, magukra kanyarították a köpönyeget, kezükbe vették a vándorbotot és hetedhét országon át vándorolva megérkeztek Meseország kapujához, ahol természetesen egy szép népmese várta őket. Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtáros szerint rendkívül fontos, hogy a gyerekek megismerkedjenek a népmesékkel:

– A népmesékben olyan örök érvényű igazságok fogalmazódnak meg, amelyek fontosak a gyerekek egészséges lelki fejlődéséhez. Szeretik hallgatni, elmerülnek benne. Ez megnyugtatja, elgondolkodtatja őket. Mi is arra törekszünk – nem csak ezen a napon, hanem egész évben – hogy minél több mesét olvassunk nekik. Ma egy papírszínházas mesével örvendeztettük meg a csoportot – tette hozzá.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.