- hirdetés -

Diákkorú birkózók töltötték meg szeptember 24-én az Eötvös iskola sportcsarnokát, ekkor rendezték ugyanis a korosztály országos diákolimpiai küzdelmeit. 142 bajnokjelölt érkezett Orosházára, hogy megmérkőzzön versenytársaival és a dobogó tetejére állhasson.

– A diákolimpiai csapat tagjaként fogadom, hogy becsületesen, töretlen akarattal, a legjobb tudásom szerint teljesítek a diákolimpia országos döntőjén. Fogadom, hogy a versenyek során magatartásommal és minden tevékenységemmel méltó módon képviselem iskolámat és településemet – hangzott el az ifjú birkózóktól a verseny eskütétele az esemény megnyitóján, a küzdelmek megkezdése előtt.

Szeptember 24-én az Eötvös csarnokban ismét birkózóversenyt rendezhetett Orosháza, ráadásul nem kisebb eseményt, mint a diák korosztály országos diákolimpiai döntőjét. A versenyen összesen 142 bajnokjelölt csapott össze az aranyérmekért, az Orosházi Birkózó Egyesület és az Orosházi Spartacus Birkózó Klub mellett az ország minden pontjáról érkeztek fiatal bajnokjelöltek, a vidéki egyesületektől kezdve az olyan fővárosi csapatokig, mint a Vasas, a Ferencváros vagy éppen a pesterzsébeti ESMTK.

Az Orosházi Birkózó Egyesület már két évvel ezelőtt is rendezett versenyt ennek a korosztálynak és a tavalyi szezonban is ez volt a terv. Akkor a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos korlátozások közbeszóltak, idén azonban összejött és szeretnék, ha ez a következő néhány évben sem változna.
– Megtisztelő, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget a Magyar Birkózó Szövetségtől, igyekszünk is élni vele. Kiemelt rendezvény a mai, hiszen a 12-13 éves gyerekek országos döntőjéről beszélünk. A tavalyi évre is partner lett volna a rendezésben a szövetség, idén össze is jött, ezért bizakodó vagyok a folytatással kapcsolatban – árulta el Ivanics András, az Orosházi Birkózó Egyesület elnökségi tagja.

Az eseményre ellátogatott Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere is.
– Nagyon büszke érzéssel jöttem ma ide, hiszen az ország legtehetségesebb fiatal birkózói látogattak ma el Orosházára. Úgy érzem megalapozott a lehetőség, hogy közülük kerüljenek majd ki a jövő Lőrincz-testvérei, ők lesznek azok a bajnokok, akikre felnézhetünk majd, a példaképei azoknak a fiataloknak, akik ezt a sportot választják. Nagyon bízom benne, hogy minél többen tesznek így, hiszen kiváló sportágról beszélünk, ami amellett, hogy mindenféle izmot megmozgat, olyan tulajdonságokat is megalapozhat, mellyel az életben is boldogulni fognak a sportolók – hangsúlyozta.

A megnyitót, az azzal járó díjazásokat és a birkózók eskütételét követően a verseny elnöke ismertette a technikai lebonyolítás menetét, majd tényleg nem maradt más hátra, mint hogy eldőljön, idén kik a diák korosztály legügyesebb versenyzői.

Az orosházi indulók közül az OBE versenyzője, Verasztó Albert lett a 29 kilogramm diákolimpiai bajnoka, miután egyedül mérlegelt be a súlycsoportba. A 42 kilogrammosok között induló Bódi Csabára már több mérkőzés is várt, ő végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel a 16 fős mezőnyben. Az 58 kilogrammban versenyző Keresztes Máté sajnos nem jutott be az első ötbe, ő végül a nyolcadik helyen zárt. A Spartacus birkózói közül az 50 kilogrammos súlycsoportban birkózó Pethő Adrián és a 69 kilóban induló Bereczki-Varga Szilárd indult a diákolimpián, sajnos mindketten a nyolc közé jutásért szenvedtek vereséget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.