- hirdetés -

Másfél éve, hogy nincs köztünk, de emlékét most is sokan őrzik Orosházán. Városunk zenei életének meghatározó alakjára, Dinnyés Istvánra emlékeztek a PMK Szokolay Sándor termében, szombat délelőtt.

Mintegy százan jöttek el szombaton a művelődési házba, hogy együtt emlékezzenek. Volt kollégák, művészek, tanítványok, barátok. Mint Dinnyés Zsuzsanna elmondta, nagyon megható, hogy édesapját ilyen sokan szerették.

– Másfél éve nincs köztünk és régóta gondolkodtunk az anyukámmal egy ilyen rendezvényen, de a pandémia miatt mindig halasztani kellett. Nagyon sok tanítványa jött el és nagyon sokan írtak nekem, akik nem tudnak itt lenni. Talán elmondhatjuk, hogy az apu fontos ember volt Orosházán. Olyan munkát végzett, amely – itt láthatjuk – hosszú távú befektetés volt és szemmel láthatóan megtérült – tette hozzá.

Sok régi tanítvány, kolléga, tisztelő, barát jött el (Fotó: Horváth Bence)

Dinnyés István – vagy ahogyan mindenki ismerte: Pista bácsi – minden erejével a zenei nevelés népszerűsítésén dolgozott. Ezt tette zenepedagógusként majd később igazgatóként, és évtizedeken át a Kodály Zoltán Gyermekkórus vezetőjeként is. Az Orosházán tanulók több generációja köszönheti neki az éneklés szeretetét, a magyar és egyetemes zenekultúra ismeretét.

„Az a felbecsülhetetlen jelentőségű hangversenyélet, ami 1990-ig Orosháza szerteágazó kulturális életének a legtartalmasabb, legrangosabb művészi ágát jelentette, a zeneiskola indulásával kezdődött és fejlődött egyenletesen a 80-as évek végéig. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ebben az időszakban koncertezett Orosházán hazánk csaknem minden jelentős művésze, együttese a Bartók Vonósnégyestől az Állami Hangversenyzenekarig, Kovács Dénestől Kocsis Zoltánig, Fischer Annitól Perényi Miklósig” – írta Dinnyés István, Emlékképeim Orosháza zenei életéről című munkájában.

A rendezvény gerincét egy film adta, melyet a család barátja, Pusztai Balázs készített évekkel ezelőtt. Ebben Pista bácsi maga mesélt a pályája kezdetéről, munkájáról, hitvallásról. A három rész közötti szünetekben Pusztai Balázs egészítette ki szóban a látottakat. Megszólalt és megosztotta Dinnyés Istvánról szóló emlékeit több volt kollégája, több volt növendéke. Koszorús Oszkár levélben emlékezett barátjára.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.