- hirdetés -

Icuka néni elárulja nekünk azt a technikát, amivel benn a konyhában, állandó felügyelet és kavargatás nélkül készíthetünk igazi házi szilvalekvárt.

A mai háziasszonyok számára már könnyebb az élet a dzsemfixek és különböző sűrítő anyagok világában, viszont azt is mind tudjuk, hogy az ily módon készült szilvalekvár nem hasonlítható ahhoz, amit egy napon keresztül rotyogtattak az üstben. Persze, kinek van ma már üstje és ennyi szabad órája a kavargatásra. Van azonban egy módszer, amivel könnyen elérhetjük a kívánt eredményt, vagyis a fantasztikus ízvilágot és a megfelelő sűrűséget.

Hozzávalók: 10 literes zománcos (vagy vastag falú fényes, rozsdamentes acél) edény, 5 kg szilva, fél maréknyi zsír, fél deciliter ecet

Lássuk lépésről-lépésre a teendőket!

1) Magozzuk ki és vágjuk négybe a szilvákat!

2) A kezünkkel gyúrjuk át, pépesítsük össze a gyümölcsöt, amennyire csak tudjuk!

3) Fogjuk meg a zománcos edényt, és vékonyan kenjük ki annak alját és oldalát a zsírral! (A legjobb, ha hentesnél vásárolt zsírt használunk.)

4) Borítsuk az edénybe az előkészített szilvát szépen, óvatosan! Ne nyomkodjuk meg!

5) A szilva tetejére locsoljuk rá a fél deciliter ecetet úgy, hogy lehetőleg minél több helyre jusson belőle!

Jöhet a főzés!

1) Mindenképp tegyünk a gázrózsára lánglemezt, így érhetjük el, hogy a hő megfelelően szétoszoljon, és mindenhol egyforma erővel érje a láng az edényünk alját.

2) Tegyük fel a zománcos edényt a tűzhelyre, és állítsuk az eszközt a legnagyobb fokozatra!

3) Ne kavarjuk, ne nyúljunk bele, ne mozgassuk! Csak várjunk, míg felhabzik a tartalma.

4) Ha már feljött a hab, vegyük a legalacsonyabb fokozatra a lángot, és hagyjuk így 5 órán keresztül! Rá sem kell néznünk ez idő alatt.

5) Ha már az edény tartalma visszaesett a kezdő mennyiség kétharmadára, és azt látjuk, hogy a kiengedett lé nagy része elpárolgott, jöhet a fakanál!

5) A maradék egy órában folyamatos kavargatás mellett, a legnagyobb fokozaton főzzük tovább a lekvárt!

6) Ha elértük a kellő sűrűséget, vagyis ha a fakanalat keresztülhúzva a lekvárunkon megmarad annak nyomvonala, akkor elzárhatjuk a gázt, és szinte már készen is vagyunk.

Az utolsó mozdulatok

1) Töltsük ki a forró lekvárt az alaposan elmosott befőttesüvegekbe! A kupakot azonnal csavarjuk rá!

2) Bugyoláljuk be az üvegeket rongyokba, plédekbe, hogy azok csak lassan hűljenek ki!

3) Másnap kivehetjük őket a száraz dunsztból, és már mehetnek is a polcra!

Jövő nyáron a baracklekvár-készítésről kérdezzük Icuka nénit

Jó tudni: A szilva erősen elszínezi a körmeinket és a bőrünket is. A munkálatok után citromlével és körömkefével érdemes nekiesni a foltoknak, máskülönben akár egy hétig is megmarad a szilvapucolás nyoma.

Kellemes készülődést, jó étvágyat kívánunk mindenkinek!

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.