- hirdetés -

Csütörtök este folytatódott a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódó programok sora. Ezúttal könyvbemutatóra gyűltek össze a kortárs irodalom kedvelői.

Ujfalussy István, elmondása szerint, ha süt a nap fest, ha borongós az idő akkor ír. Az irodalom szerelmesei számára – a fentiek értelmében – jó hír, hogy nem süt mindig a nap.

Az Orosházán élő író-festőművész és Deák György beszélgettek a szerző Honvágy: Szülőföldért hazát című könyvéről. Karcolatok, novellák gyűjteménye a kötet, melyben kárpátaljai élményeit dolgozza fel és megtalálható benne jó néhány, a festményeiről készült fotó.

A két főszereplő: Deák György (b) és Ujjfalussy István (Fotó: Horváth Bence)

Rövid életrajzi kitekintővel kezdődött a könyvbemutató, amelyből – ha valaki nem tudta volna – kiderült, hogy az író-festőművész Kárpátalján született és nőtt fel. Ott lett belőle tanár, iskolaigazgató, járási tanácselnök. Ott derült ki róla, hogy nem csak az ecsetet, de a tollat is jól forgatja. Sok újságcikk fűződik a nevéhez.

Megtudhattuk a művésztől azt is, hogy a könyv megírására tulajdonképpen unokája inspirálta:

– Hordtam az unokáimat focimeccsekre és közben meséltem nekik különböző, velem történt sztorikat. A kisebbik, Zoli, (aki már huszonhárom éves és egyetemista) mondta: „Papa, ne csak meséld, írd is meg! Hát megírtam”.

A könyvbemutató során a hangulatos beszélgetés mellett ízelítőt is kaphattunk a könyvből. Szilasi H. Tibor, Szilasi H. Tiborné Mártika és Csányiné Kádár Tünde olvastak fel a novellákból.

A bemutató végén most sem maradhatott el a szokásos dedikálás és persze a könyvtár, Ünnepi Könyvhét alkalmából tartott sorsolása sem. Ezen az estén egy hangos könyvvel lett gazdagabb a szerencsés látogató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.