- hirdetés -

Rendhagyó összejövetelt tartott szerda délután a Nyugdíjas Pedagógusok Olvasó Köre. A vendég, Fehér Béla volt, aki az 1985-ös, Orosházáról készített képeit hozta el és mutatta be.

Az összejövetel rendhagyóságát az adta, hogy ezúttal nem csak az olvasókör tagjai vettek részt, „külsősök” is beülhettek (és be is ültek) egy kis nosztalgiázásra.

Mint megtudtuk, a fotózást az akkori Hazafias Népfront indította el, hogy átfogó képet rajzolhasson a negyven évvel a háború utáni Magyarországról. Orosházán négy fotós dolgozott, köztük Fehér Béla. A fényképész már abban a hitben volt – miután a fotók negatívjait ’85-ben le kellett adni – hogy ez az anyag elveszett. Szerencsére nem ez történt. A Szentendrei Skanzen munkatársai megkeresték a fotósokat – köztük Bélát is – hogy egy „akkor és most” sorozatot készítsenek, mert a ’85-ös fotók fellelhetők a Nemzeti Levéltárban. Ezekből válogatta össze a fotográfus a vetítés anyagát.

Sok épületre, utcarészletre rá lehetett ismerni (Fotó: Horváth Bence)

Rendkívül izgalmas volt a vetítés, különösen az ötven feletti korosztály számára, akikben még elevenen él a fotókon látott épületek, utcarészletek, emléke. Kötetlen beszélgetés közben még az is kiderült sok házról, hogy akkoriban kié volt, melyik épületben, milyen tevékenységet folytattak. Voltak olyan részei a városnak, amelyekre a mostani fiatalok nem ismernének rá, de olyanok is, amelyek ma is szinte ugyanúgy néznek ki.

A kötetlen beszélgetés sok vidám pillanatot hozott (Fotó: Horváth Bence)

A Nyugdíjas Pedagógusok Olvasó Köre és Fehér Béla jóvoltából egy nagyon kellemes délutánt tölthettünk a könyvtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.