- hirdetés -

Huszonhat évet töltött dr. Blahó János az igazgatói pályán. Szeptember 1-jének reggelén utolsó évnyitóbeszédét tartotta meg a kollégái és tanítványai által egyaránt tisztelt és szeretett igazgató.

A Táncsics gimnázium 89. tanéve vette kezdetét a mai napon, az évnyitó ünnepség az iskola udvarán kapott helyet. Akik számára esetleg az évnyitó fogalma ez idáig annyit tett, mint ünneplő ruhába öltözni, valamint a Himnusz és a Szózat közt meghallgatni egy-két verset és beszédet, annak új értelmet nyerhetett ma ez a kifejezés Dr. Blahó János igazgató beszédének köszönhetően.

– Átlagembereknek találták ki a gimnáziumot és az egyetemet is, de olyanoknak, akiknek van céljuk. Bízom benne, hogy itt mindenkinek van célja, és mellette akaratereje, kitartása is. A sikerhez munka kell, és ebben a munkában mi segíteni fogunk. Az iskola ad és elvár egyszerre. A jogok mellett ott a kötelességek rendszere is. Ez a gimnázium elvárja polgáraitól a tudatosságot, azt, hogy diákjai felelősséggel legyenek önmagukért, másokért és az iskoláért. A Táncsics svédasztalként kínálja a tudás megszerzésének lehetőségét, két nyelvvizsgaközpont is működik az iskolában, és emelt szintű érettségi vizsgapont is vagyunk. A lehetőségek itt vannak előtted, de ha nincs célod, nincs motivációd, akkor mi nem tudunk segíteni – mondta határozottan az előtte sorakozó diákseregnek.

Beszédében kitért a Szegedi Tudományegyetemmel ápolt kiváló kapcsolatra, vagyis az SZTE Junior Akadémia programra, valamint arra, hogy a gimnázium öregdiákjai által létrehozott Vinculum Közhasznú Egyesületet milyen komoly támogatásokkal segíti az iskola megújulását, további fejlődését. Az igazgató bízik benne, hogy az előtte felsorakozó fiatalok közül a jövőben újabb mecénások kerülnek majd ki.

Idén 691 diák kezdte meg a tanévet a Táncsics gimnáziumban. Dr. Blahó János számára tagadhatatlanul különleges volt ez a nap, hisz utolsó évnyitó beszédét tarthatta meg.

– Huszonhat évet az igazgatói pályán tölteni úgy vélem, már önmagában is jeles dolog. Remélem, hogy ez az idő értékteremtés szempontjából is komoly munkának bizonyul majd, bár ezt az utánam érkezők tudják leginkább megítélni. Minden iskola akkor tud működni, ha azt a belülről fakadó harmónia jellemzi. Az elmúlt időszakban kissé megingott a jogok és kötelességek egyensúlya, a jogokat mellveregetve szeretjük hangoztatni, a kötelességekről viszont gyakorta elfeledkezünk. A Táncsics gimnázium egy értékkonzervatív intézmény, ahol mindenkinek tudnia kell a feladatát és éreznie kell a felelősségét, hiszen az egyéni sikeresség adja a kisebb közösségek és a tágabb társadalmunk sikerességét is – emelte ki az igazgató.

Az évnyitó ünnepségen az igazgatói beszéd mellett felcsendült a Rudolf musical A holnap hídja című dala Papp Eszter 12. osztályos tanuló előadásában.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.