- hirdetés -

Versennyel emlékeztek az egykori orosházi sakkozóra.

Harminckettedik alkalommal rendezték meg az id. Bacsur Imre Emlékversenyt, amely egyben Békés megye egyéni bajnoksága is. Az esemény rendezője, támogatója az Orosházi Sakk Egyesület, valamint az Orosházi Polgármesteri Hivatal, a Székács József Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium és a Békés Megyei Sakkszövetség volt. A négynapos versenynek a Székács iskola adott otthont.

A rendezvényt Győri Szabolcs, az Orosházi Sakk Egyesület elnöke nyitotta meg, majd dr. Zalai Mihály, az egyesület titkára emlékezett meg id. Bacsur Imréről. A Székács iskola nevében Nagy Róbert igazgató fejezte ki jókívánságait a sakkozók felé.

Két kategóriában, 7 fordulós, svájci rendszerben zajlottak a partik.  A program augusztus 26-án, csütörtökön délben regisztrációval kezdődött, 29-én a délutáni órákban hirdettek eredményt.

A versenyen asztalhoz ült az egykori sakkozó fia, ifjabb Bacsur Imre is.

– A sakk szeretetét édesapámtól örököltem, a játékot tőle lestem el. Abban az időben még ifjúsági versenyek nem voltak, de vele el tudtam menni olyan versenyekre, ahol valami ragadt rám. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ennyi fiatal indult a kiíráson. Sajnálatos, hogy az édesapámmal egykorúak már egyre kevesebben lehetnek itt – nyilatkozta Bacsur Imre.

Bacsur Imre édesapja hagyományait folytatja (fotó: BT)

A verseny színvonalát jelezte, hogy az orosházi versenyzők mellett érkeztek sakkozók Szegedről, Makóról, Hódmezővásárhelyről és Békésről is. A nyolcszoros győztes, Tatár Kis Szabolcs Hódmezővásárhelyről utazott Orosházára.

– Két oka van, hogy szeretek itt játszani. Egyrészt, hogy a játékunkkal a helyi versenyeket szeretnénk támogatni, másrészt meg nagyon sok kellemes emlék köt ide, hiszen már nyolcszor lettem az emlékverseny győztese. A szervezők mindig adnak a körülményekre, fontos számukra a magas színvonal – indokolta nevezését a kiváló vásárhelyi sakkozó.

Az „A” kategória győztese, a szegedi Maróczy SE sakkozója, Papp Balázs így látta a négy napos versenyt.

– Hektikus napok állnak mögöttem. Két vereséggel kezdtem, majd zsinórban sikerült ötször nyernem. A győztes partikon belül is fordulatos volt az állás, hol én, hol az ellenfelem állt jobban. A döntő partiban szerencsém is volt. Boldog vagyok, hogy első alkalommal sikerült megnyernem az emlékversenyt – nyilatkozta az egyik győztes, Papp Balázs.

A két kategória győztese, Tornyai Jenő (b) és Papp Balázs (fotó: BT)

A „B” kategória nyertese, szintén a Maróczy SE versenyzője, Tornyai Jenő lett.

– Számomra nagyon jól indult a verseny, négy győzelemmel kezdtem, majd jött egy vereség, majd két döntetlen. Nagyon fárasztó versenyen vagyunk túl, amin nem csak a szellemi fáradtságot, hanem az utazással, a korai keléssel járó fizikai fáradtságot is értem. Örülök a győzelemnek, remek verseny volt – vélte a győztes sakkozó, Tornyai Jenő.

Békés megye bajnoki címét az Orosházi Sakk Egyesület ifjú versenyzője, Bácsi Kristóf szerezte meg.

– A hét partiból hármat nyertem, háromszor remiztem és egyszer szenvedtem vereséget. Sportszerű keretek között nehéz mérkőzéseket játszottam, végigjátszott partikkal. Boldog vagyok, hogy én lehetek Békés megye bajnoka. Köszönöm anyukámnak és edzőmnek, Győri Szabolcsnak a támogatást, mert nélkülük az én kemény munkám nem lett volna elég a sikerhez – vélte az ifjú bajnok.

Békés megye bajnoka, Bácsi Kristóf (fotó: BT)

Eredmények:

„A” (nyílt) csoport:
1. Papp Balázs (Szeged; 5 pont)
2. Udvardi Zalán (Makó/Szentes; 4,5 pont)
3. Bácsi Kristóf (Orosháza; 4,5 pont)
Legeredményesebb nem fődíjas orosházi versenyző: Kunos Zoltán (4,5 pont)

U2000 Minősítés Kategória:
1. Mónus Zoltán (Orosháza; 4 pont)
2. Kocsmár Ákos (Szeged; 4 pont)
3. Varga Gábor (Szeged; 3 pont)

Békés Megyei Bajnokság díjazottjai:
1. Bácsi Kristóf (Orosháza; 4,5 pont)
2. Kunos Zoltán (Orosháza; 4,5 pont)
3. Mónus Zoltán (Orosháza; 4 pont)

„B” (U1800 Minősítés) csoport
1. Tornyai Jenő (Szeged; 5 pont)
2. Vadkerti Vince (Szeged; 5 pont)
3. Vámosi Péter István (Békés; 5 pont)

Különdíjasok:
Legeredményesebb orosházi versenyző: Gottfried Zsolt (3,5 pont)
Legeredményesebb szenior: Bacsur Imre (Orosháza; 4 pont)
Legeredményesebb Ifjúsági: Kármán Gergely (Szeged; 4,5 pont)
Legfiatalabb versenyző: Kármán Gergely (10 éves)
Legidősebb versenyző: Váczi Sándor (82 éves)

A díjazottak (fotó: BT)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.