- hirdetés -

A versek imádatában élt gyermekkora óta, édesapja is írt. Az irodalom számára a kezdetet jelenti, és rendületlenül ír a mai napig. Munkásságával jelentősen hozzájárult Orosháza írói hagyatékához, ennek elismeréseként díjazták.

Dani József Béláné Witt Márta orosházi születésű és jelenleg is itt élő író, költő, aki az évek során számos regényt és verseskötetet jelentetett meg. Nemrég kiadták a huszadik kötetét, aminek a címe ‘Ne engedj el’, a mű folytatása pedig kézirat formájában már a nyomdára vár – a tematikája egyezni fog az első résszel, ez is különböző élet történeteket dolgoz fel. Elárulta, a novellák között lesz olyan, amely valós eseményeken alapul, csupán a szereplők neveit változtatta meg az írónő. Saját írásai mellett huszonhét könyvben társszerző.

– „Nagyon nagy csoda volt számomra, hogy elismerést kaptam. Annyira örültem ennek a kitüntetésnek, az egészségügyi állapotom mellett ez teljesen fellendített. Nekem ez egy csoda, ezért is írok még mindig” -mondta meghatottan Witt Márta.

1977 tavaszán jelent meg első verse nyomtatásban a budapesti Volán újságban, ami egy országos lap volt – forgalmi szolgálattevőként dolgozott akkoriban az autóbusz-állomáson.

– „12 éves korom óta írok. Édesapám annak idején megjegyezte, későn érő típus vagyok. Ő ugyanis már 8 éves kora óta írt” – tette hozzá mosolyogva az írónő.

Írói pályája kezdetén a kardoskúti irodalmi körbe jelentkezett, ekkor különböző pályázatokon vett részt. Díjakban is részesült, 253 verse jelent meg országosan

(Fotó: 2019-es archív fotó, Kecskeméti Krisztina)

Károlyi-Fülöp Béla volt a mentora, ő olvasta el első kötetének szánt kéziratait és később segített a kiadás körüli teendőkben is. Ő biztatta az írásra, emellett folyamatosan kereste a lehetőségeket művei kiadására. Elmondása alapján nem mindenki hitt benne, de nem adta fel. Rengeteg támogatója volt, sokan egyénileg is segítették pályafutása során.

Írásai Oroszországig is eljutottak, két évig a Kárpáti Panoráma című lapba három nyelven jelentek meg írásai. Könyveinek jelentős értéket ad, hogy különleges – mégis sokak számára átélhető – perspektívából adnak korrajzot Orosháza közelmúltjáról. Az a tudás, amely könyveiben összegyűlt a 20. század Orosházájáról, felbecsülhetetlen értéket jelent a jövő generációinak.

– „Most is ugyanígy csinálnám. Folytatom is, amíg élek.

Witt Mártával készített korábbi interjúinkat ITT és ITT olvashatják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.