- hirdetés -

Ugyan hagyományosan a településalapítás évfordulója alkalmából szokták kiosztani a városi elismeréseket, a koronavírus-járvány a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is átírta a forgatókönyvet. A kitüntetettek az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án vehették át a jól megérdemelt díjakat a városi ünnepséget követően az evangélikus templomban.

A településalapítási évfordulóhoz kapcsolódva először 1993-ban döntött a város önkormányzata több kitüntetés alapításáról, melynek célja, hogy elismeréssel adózzon azoknak az orosházi polgároknak, akik munkájukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal a város felemelkedését szolgálják. A járványügyi helyzet miatt a tavalyihoz hasonlóan idén sem eredeti időpontjában, hanem augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén adták át az elismeréseket.

Az eseményen a himnuszt követően a műsorvezetők (Oroveczné Egervári Zsuzsanna és Borovics Tamás színművész (aki az augusztus 20-i városi megemlékezésnek is tevékeny részese volt szavalatával) először a vendégeket köszöntötték. Ezt követően Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes színművész szavalta el Wass Albert Üzenetek haza című költeményét, majd Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán mondta el ünnepi beszédét.

– A város születésnapjához kapcsolódóan elismerjük mindazokat, akik kiemelkedően szolgálják a város közösségét, munkásságuk, szorgalmuk példaként áll előttünk. Idén államalapításunk ünnepéhez kapcsolódóan emlékezünk meg az 1744-es dátumról is, Orosháza újjátelepítéséről. Zombai őseink útja küzdelmes volt, csakúgy, mint a munka, ami várt rájuk, hiszen új otthont kellett teremteni maguknak és gyerekeiknek. De nem riadtak meg a kihívástól.

Közel 300 év telt el azóta, de biztos pontot a bizonytalan világban továbbra is sokszor a közösség ereje jelent. A következő percekben olyan embereket, közösségeket ismerünk el, akikre felnézhetünk, akik a maguk területén példaértékűen helytállnak és a város büszke lehet rájuk. Kire a szakmaisága, kire az embersége miatt, hiszen más az életmódjuk vagy éppen a motivációjuk, két dolog azonban közös mindnyájukban: a tenni akarás és a segítő szándék. Hálás szívvel mondok köszönetet minden kitüntetettnek a magam és az orosháziak nevében – emelte ki köszöntőjében a polgármester.

Ezután az esemény legfontosabb pillanatai, az elismerések ünnepélyes átadása következett. Egyesével mutatták be a díjazottakat, ismertetve röviden eddigi életútjukat, munkásságukat. Idén az Orosháza Városért elismerésben részesültek között volt Keller Erika, a Magunkért Egymásért Civil Egyesület vezetője, aki hálás szívvel nyilatkozott kitüntetéséről.

– Nem nagyon jutok szóhoz, ez a pillanat lényegében az életem beteljesülése. Egyszerűen lenyűgöző érzés és nagyon szépen köszönöm a családomnak, az egyesületnek és úgy általánosságban mindenkinek a bizalmát – mondta meghatottan.  

A sokszoros válogatott, jelenleg Tatabányán kézilabdázó Balogh Zsolt „Orosháza Város Sportjáért” elismerésben részesült.
– Nagyon örültem neki, amikor megtudtam, hogy a díjazottak között vagyok és a szülővárosomtól egy ilyen szép elismerést vehetek át. Javában zajlik a Tatabányával a felkészülés és alapesetben most is edzésen lennék, de szerencsére nagyon megértőek voltak a klubnál, tudták, hogy nekem ez a mai nap milyen sokat jelent – mesélte.

„Orosháza Városért” elismerésben részesült:
Keller Erika
, a Szentetornyai Magunkért – Egymásért Civil Egyesület elnöke
Orosházi Állat és Természetvédő Egyesület (a díjat az elnök Pukánszki Tamás vette át)
Dani József Béláné Witt Márta, író, költő

„Orosháza Város Sportjáért” elismerésben részesült:
Balogh Zsolt, válogatott kézilabdázó
Fehérné Kiss Katalin, pedagógus
Szabó Mariann, asztaliteniszező

„Thék Endre Díj Orosháza gazdaságáért” posztumusz elismerésben részesült:
Kovács Sándor (a díjat felesége vette át)

„Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért” elismerésben részesült:
Dr. Száváné dr. Boda Judit, belgyógyász szakorvos, háziorvos és üzemorvos
Kardosné Huszár Ildikó, klinikai és diabetológiai szakápoló

„Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért” elismerésben részesült:
Darók Gábor, mezőgazdasági vállalkozó
Halustyik László, méhész

„Orosháza Közszolgálatáért” elismerésben részesült:
Szász Edit
, köztisztviselő
Farkas Ágnes, állami tisztviselő
Juhász Józsefné, pedagógus
Czecherné Pap Rita, közalkalmazott
Tengerics Éva, könyvtáros

„Dr. Gulyás Mihály Életmű Díj” elismerésben részesült:
Bárdos Zsuzsanna, pedagógus

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.