- hirdetés -

Az elmúlt években számos emlékezetes pillanattal gazdagodtak, akik az augusztus 20-i programokat választották. Ezek közül vettünk elő néhányat nosztalgiázás céljából.

Ilyen volt augusztus 20-a a 90-es években: 1992-ben például a bogárzói lóversenypálya volt a helyszíne az ünnepnap alkalmából rendezett tűzoltóversenynek és tűzoltó bemutatónak.

Hét évvel ezelőtt 2014-ben látványos tűzijáték színesítette az augusztus 20-i programot Gyopárosfürdőn a XI. Európai Kenyérünnep zárásaként.

2017-ben az Irigy Hónaljmirigy gondoskodott a hangulatról, poénokról, vicces jelmezekről és az őszinte mosolyokról a nézők arcán.

A programok többsége esetében sajnos az időjárás keresztülhúzta a számításokat. Így a Ladánybene 27 és a Magna Cum Laude együttesek koncertjeit szeptemberben pótolták be.

2019-ben, még a járványveszély előtti időszakban valósággal pezsgett a főtér augusztus 20-án. A délutáni és esti programok első fellépője az akkor éppen 90. születésnapját ünneplő Orosházi Fúvószenekar volt, akik Debreczeni Márk karnagy vezetésével játszottak a közönségnek. Ezt követően bemutatókkal folytatódott a program, fellépett a Candy Dance Crew, a ReDance Hip-Hop Crew, az OKKSZK egyesület aerobik és karate bemutatót is tartott, a gyerekeket pedig a Langaléta Garabonciások szórakoztatták.

A Kowalsky meg a Vega adott koncertet 2019-ben (Fotó: Rosta Tibor)

A koncertek sorát az Alma Együttes nyitotta, majd Egry Péter és a Mystery Gang következett, akik a rockabilly zenei műfajt képviselik. A záró, harmadik koncertről pedig a Kowalsky meg a Vega gondoskodott a több ezer fős tömegnek, akik addigra teljesen megtöltötték a város főterét. A hosszú és tartalmas napot pedig a tűzijáték zárta, melyben természetesen a piros, a fehér és a zöld szín domináltak.

A tavalyi programot már nagyban meghatározta a koronavírus-járvány alakulása, az ideihez hasonlóan először a városi ünnepséget rendezték, majd az eredetileg a településalapítási évforduló alkalmából kiosztandó elismeréseket is megkapták az érintettek. A Bogárzói Lóversenypályán is javában zajlott a program, ahol például Nemzeti Vágta előfutamokat rendeztek.

Az augusztus 20-i programok egyik fix helyszíne: a Bogárzói Lóversenypálya (Fotó: Horváth Bence)

A programsorozat ezúttal is hasonlóan alakult, a városi ünnepséget követően az elismeréseket adták át. A Bogárzói Lóversenypályán fogathajtás, akadályhajtás és galopp futamok mellett különböző bemutatók is várták az érdeklődőket. Délután az Eötvös-tér is programhelyszín volt: A Gasztrofesztivál a sportolókkal programon lecsófőző csapatok mérték össze az erejüket, de a Zeneexpressz is színpadra lép.

Másnap egy erős szombat vár az orosháziakra és az ide látogatókra: az ifj. Fekete László nevével fémjelzett Tiszta Erős Emberek Versenye érkezik a gyopárosi rendezvénytérre, ahol több számban mérik össze erejüket a versenyzők, lesz többek közt traktorgumi forgatás és kamionhúzás. A rendezvényre a Petőfi Művelődési Központ csapata is készül: a kiegészítő programok mellett ugyanis a Whiskey Roll zenekart a Bon-Bon együttes élő koncertje követi, majd egy látványos lángshow és piromusical zárja a napot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.